Tekstil ürünlerinde en sık gördüğünüz içeriklerden biri viskon. Viskon kumaşlar, fonksiyonel birçok özelliği ile giyim ve ev tekstili endüstrisinin önde gelen malzemelerinden biri. İşlevsel özelliği ve yumuşak dokusu ile dikkat çeken viskoz lifleri, beraberinde bazı tartışmaları da getiriyor. Viskon kumaş terletir mi, yazın giyilir mi gibi sorular akıllarda. Kumaşlar hakkında detaylı bilgi bulacağınız yazımızda, aklınızdaki sorulara da cevap vereceğiz.
Viskon Kumaş Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Viskoz adı verilen maddeden imal edilen kumaşlar, kayın ağacı ham maddesinden üretiliyor. Sıvı formda işlenerek life dönüştürülen ağaç selülozu, son üründe pamuksu bir doku halini alıyor. Öyle ki bir viskon elbise tasarımına dokunduğunuzda pamuklu kumaşa temas ettiğinizi sanabilirsiniz. Esnek, oldukça hafif ve yumuşak dokuda olan viskon kumaş, 19. yüzyılın sonlarından bu yana tekstil sektöründe kullanılıyor. Günümüzde özellikle giyim endüstrisinde; kadın, erkek ve çocuklar için hazırlanan hemen her koleksiyonda viskon yer alıyor.
Pamuk, yün veya ipek gibi tamamen doğal kabul edemeyeceğiniz viskon kumaşları, polyester gibi tam sentetik olarak da sınıflandıramayabilirsiniz. Yarı sentetik olan bu kumaşların hammaddesi bahsettiğimiz üzere kayın ağaçları olsa da selülozun viskoz içeriğine ve viskon liflere dönüşme sürecinde sentetik ve kimyasal işlemler devreye giriyor.
Geniş kullanım alanının yanı sıra sahip olduğu niteliklerle de beğeni kazanan viskonun özelliklerini şöyle özetleyebiliriz:
- Her ne kadar viskon kumaş terletir mi endişeleri yaygın olsa da, viskoz lifler nefes alıyor. Yüksek hava geçirgenliğini giydiğinizde fark edebilirsiniz. Bu sayede terlemeden gün boyu üzerinizde taşıyabilirsiniz.
- Yumuşacık olan kumaşların pamuksu dokusu ile cildinize nazikçe dokunduğunu hissedebilirsiniz. Kumaş defalarca yıkanmasına rağmen yumuşaklığını koruması ile ünlü.
- Kendinden dökümlü formdaki bu kumaş kolay şekil alıyor.
- Hafif esnek olması konfor sunuyor. Böylece gün içinde her hareketinize sıkmadan eşlik ediyor.
- Parlak formu beğeni topluyor. Özellikle canlı renklerdeki kumaşları rahatlıkla tercih edebilirsiniz.
- Zahmetsiz temizlik imkanı bulunan kumaşları çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz.
- Uzun ömürlü olan dokumalar, ilk günkü formunu uzun süre koruyor.
- Viskoz içerikli kumaşların %120 oranında nem emici özelliği bulunabiliyor. Yüksek nem emicilik, sıcak yaz günlerinde avantaj sunuyor.
- Dayanıklı liflere sahip.
- Görünümünün benzediği ipeğe daha ekonomik bir alternatif oluşturuyor. Ayrıca ipekten daha sürdürülebilir olduğunu not düşebilirsiniz.
Peki vizyon kumaşın hiç dezavantajı yok mu? Öncelikle doğru bakım önerilerine uymadığınızda kumaşın çekebileceğini aklınızda tutmalısınız. Direkt güneş ışığına maruz bırakmaktan kaçınmalısınız. Son olarak kolay ütülense de her yıkama sonrasında ütü gerektiriyor. Eğer ütü istemeyen bir kıyafet arıyorsanız, viskonun kolay ütülense de ütüleme gerektirdiğini farkında olmalısınız.
Viskon Kumaş Nerelerde Kullanılır?
Hazır giyim sektörünün vazgeçilmezlerinden biri olan viskon kumaş, ev tekstili ürünlerinde de kullanılıyor. İşte farklı kullanım alanları ile fonksiyonelliğini ispat eden kumaşı görebileceğiniz farklı alanlar:
- Hem kadın hem de erkek koleksiyonlarında rastlayacağınız viskon pantolon, gömlek, etek gibi birçok farklı parçada karşınıza çıkıyor.
- Şık ve hafifçe parlak görünümü sayesinde günlük şık kombinlerde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bu özellik, viskon kıyafetler arasında ofis kombinlerinde görebileceğiniz birçok tasarımın bulunmasına yol açıyor.
- Esnek, nem emici ve hafif olması ile viskon kumaş, uyku hijyeni için avantajlı konuma geçiyor. Bu da viskon kadın pijama ve sabahlık modellerine sık rastlamanızın nedeni. Ayrıca erkek ropdöşambır ve pijamalarında da kumaşı fark edebilirsiniz.
- Yumuşaklığı dolayısıyla kumaşı kırlentlerde, minder kılıflarında görebilirsiniz. Ayrıca nevresim takımları, çarşaf ve yastık kılıflarında da viskoz içerikler dikkatinizi çekebilir.
- Nem emici özelliği sayesinde medikal ürünlerde, temizlik bezi ve elektronik ürün filtrelerinde viskon kullanılıyor.
Viskon Kumaş Terletir mi?
Doğal selülozdan yapılan bir dokuma olmasına rağmen, viskon kumaş terletir mi, yazın kullanılır mı en sık sorulan sorulardan biri. Oysa vizkoz içeriği nem emici ve nefes alan özellik vadediyor. Bu da viskon kumaş terletmez demek. Aksine, nem hissini azaltıyor, hava akımını sağladığı için sıcak günlerde bile tercih ediliyor. Hatta bu nedenle yazın tesettür giyimin en sevilen ürünleri arasında, viskon kadın tunik, etek ve eşarplar yer alıyor.
Kısaca, viskon kumaş yakar mı endişesinin ne teorik ne de pratik olarak bir karşılığı yok. Hem kullanıcı deneyimlerine hem de ürünün özelliklerine baktığınızda; terletmeyeceğinden ve sıcak günlerde yakmayacağından emin olabilirsiniz. Diğer taraftan bu kumaşın ekstra ter kokusu yapmadığını da hatırlatmalıyız. Hatta bu nedenle ofis çalışanları için tasarlanan birçok kıyafetin içeriğinde viskon olduğunu görebilirsiniz.
Viskon Kumaş Yazlık mı Kışlık mı?
Viskon kumaş terletir mi sorusunun yanıtını artık biliyorsunuz. Elbette bu kumaşı hem yaz hem de kış aylarında konforla kullanabilirsiniz. Ancak özellikle soğuk kış günlerinde yoğun ısı koruması, izolasyon gibi etkiler bekliyorsanız doğal yün kumaşlara yönelebilirsiniz. Nefes alan, hava alışverişi sağlayan özellikleri nedeniyle viskon kumaşı soğuk günlerde çok sık kullanmayabilirsiniz. Dikkat ederseniz, etiketinde viskon veya viskoz ibaresi bulunan giysilerin birçoğunun yazlık veya baharlık olduğunu görebilirsiniz.
Viskon Kıyafetler Nasıl Yıkanır?
Uzun ömürlü ve dayanıklı olan viskon kıyafetlerin, bu özelliklerini koruyabilmesi için doğru bakım şart. Bu nedenle viskon kumaş nasıl temizlenir bilmeli ve kumaşa uygun bakım talimatlarını yerine getirmelisiniz.
İlk olarak kıyafetin üzerindeki etiketleri kontrol etmeli ve ürüne özel bakım talimatları varsa, giysiyi buna göre yıkamalısınız. Eğer yoksa, düşük sıcaklıkta, kaliteli bir deterjan ile temizlemelisiniz.
Eğer kumaş çok hassas yapıdaysa, düşük ısı ve devirde, elde yıkama programında temizlemeyi tercih edebilirsiniz. Ayrıca viskon erkek gömlek veya elbise gibi giysileri, direkt güneş ışığından sakınmanız gerek. Kurutma makinesi veya güneş altına asma yöntemlerinin yerine gölgede sererek kurutmaya yönelebilirsiniz.
Ütü gerektiren kıyafetlerde düşük ısıda ütülemeyi tercih etmelisiniz. Çok hassas kumaşların üzerine bir ütü bezi koyarak ütüleyebilir ve buhar desteğinden yararlanabilirsiniz.
Viskon kumaş çeker mi?
Doğal selülozdan imal edilen viskoz, çekme kabiliyeti yüksek bir kumaş. Bu nedenle her yıkamada düşük ısıda temizlemeli ve yüksek ısıda uygulamalardan kaçınmalısınız. Bazı kullanıcılar sadece ilk yıkamada talimatlara uysa da sonrasında viskon için özen gerektiğini unutabiliyor. Oysa yüksek ısı nedeniyle kıyafetlerin çekmesine neden olabilirsiniz. Dolayısıyla her yıkamada düşük ısılı program seçmeye ve kıyafetin ideal formunu korumaya özen göstermelisiniz.
Viskon kumaş kırışır mı?
Evet, viskon kumaş düşük ısıda dahi kolay ütülense de her yıkama sonrası ütü istiyor. Ütüde düşük ısıyı seçerek, bir ütü bezi kullanarak kumaşı kolaylıkla açabilirsiniz. Sadece birkaç hamlede kırışıklıkları açılan viskon kumaşı, yüksek sıcaklığa maruz bırakmaktan kaçınmalısınız. Öte yandan viskona ek olarak, kumaş içeriğinde başka lifler kullanıldığında, kumaşların zaman zaman ütü ihtiyacı azalabiliyor. Bu nedenle kumaş içeriğini kontrol etmeyi unutmamalısınız. Alışveriş öncesinde ürün bilgilerini dikkatle inceleyerek bakım önerilerine göz atabilirsiniz.
Viskon kumaş esnek midir?
Esneme kabiliyetine sahip olan kumaş, özellikle ıslakken çok daha esnek yapıya kavuşuyor. Kumaş doğası gereği dökümlü durduğu için rahatlık arayanların tercihi oluyor. Ayrıca likra içeriği bulunan, ekstra esneme vadeden viskon içerikli giysilere de rastlayabilirsiniz. Eğer yüksek esneklikte bir viskon arıyorsanız, mutlaka ürün etiketlerini kontrol etmelisiniz.