Polyester Nedir? Polyester Kumaş Özellikleri Nelerdir?

Tekstil endüstrisinde en sık kullanılan sentetik liflerden biri olan polyester, özellikle giyim alanında oldukça popüler. Peki polyester nedir? Polyester, petrokimyasallardan üretilen ve gelişmiş teknoloji yoluyla işlenen bir sentetik elyaftır. 

Dayanıklılığı ve fonksiyonelliği ile avantaj sağlayan ürün, farklı renklerde, doku ve desenlerde tasarlanıyor. Polyester kumaş, kırışmama ve hızlı kuruma özellikleri ile tercih ediliyor. Canlı renklerini uzun süre koruması da cabası. Ayrıca esnekliği ve neme dayanıklılığı ile fark yaratan polyester kumaşa daha yakından bakmak isterseniz yazımızdaki bilgilerden faydalanabilirsiniz. 

Polyester Nedir? 

Bir kumaş çeşidi olarak tanıdığımız polyester, petrol temelli hammaddelerden üretilen bir lif. 20. yüzyılın önemli keşiflerinden biri olan polyester maddesi, tekstil endüstrisinde alışkanlıkları kökten değiştirmesi ile ünlü. Kısa sürede ve hızla popülerleşen polyester, hem ev tekstilinde hem de giyimde modern yaşamın vazgeçilmezlerinden biri. Ürünün diğer adı ise PES. Etiketlerde bu kısaltmaya da rastlayabilirsiniz. Polyester genellikle keten, pamuk gibi doğal liflerle karıştırılarak kullanılıyor. Bu sayede doğal lifli kıyafetlerde daha uzun kullanım ömrü elde etmek mümkün oluyor. 

Polyester Kumaşın Özellikleri Nelerdir?

Günlük kullandığınız birçok ürünün etiketine bakarsanız polyester ifadesini görebilirsiniz. Peki polyester nedir, onun bu kadar çok kullanılmasına neden olan özellikleri nelerdir? İşte sorularınıza yanıt olacak polyester kumaş bilgileri: 

  • Esnek yapısı sayesinde günlük giyimde konfor vadediyor. Vücudu nazikçe sararak şık görünüm sağlıyor. 
  • Dayanıklı liflerden üretilen polyester kumaşlar, uzun ömür sunuyor. Sert koşullarda kullanacağınız dış giyim ürünlerinde dahi tercih edebilirsiniz. 
  • Pamuk veya yün gibi doğal liflerin aksine çok daha hızlı kuruyor. Sık yıkanan polyester erkek tişört gibi tasarımlar kullanıcılar tarafından rağbet görüyor. 
  • Canlı rengini uzun süre koruyor. Desen ve baskı gerektiren giysilerde polyester kumaşlardan yararlanabilirsiniz. 
  • Hipoalerjenik olan polyester, mikroorganizmalara karşı dirençli. Bu sayede bakteri veya küf gibi endişeler taşımadan kıyafetlerinizi depolayabilirsiniz. 
  • Kolay temizleniyor. 
  • Ütü gerektirmiyor. Kumaşın bu özelliği polyester kadın eşofman altı, sweatshirt gibi rahat tasarımları sıkça görmemizin nedeni. Bu kumaştan imal edilmiş, günlük birçok kıyafet bulabilirsiniz.

Hangi Mevsimlerde Polyester Kumaş Tercih Edilmelidir?

Polyester kumaş, tek başına nefes alımı kısıtlı olan bir dokuma. Bu nedenle yüksek polyester içerikli kumaşlar çok sıcak havalarda tercih edilmiyor. Isıyı hapsetme, nem itme gücü yüksek olan kumaş türü sıcak yaz günlerinde terlemeye yol açabiliyor. Ancak doğal içeriklerle karıştırılan ve teknoloji desteği ile işlenen yeni nesil polyester türleri, hava geçirgenliği özelliğini kazanıyor. 

Bu sayede doğru oranda kumaşa karıştırılan polyester lifler, serin ve kuru kalmaya destek oluyor. Kısaca kaliteli markaların, yazlık koleksiyonlarında polyester karışımlı kumaşlar gördüğünüzde ön yargılı olmadan giysileri denemelisiniz. Özenle hazırlanan giysilerden yaz aylarında beklediğiniz serinlik desteğini alabilirsiniz. Bu nedenle yazın polyester giyilmemesi gerektiği genellemesi gerçekçi değil. Örneğin dört mevsim kullanılan spor kıyafetleri, polyester kadın giyim ürünleri arasında ilk akla gelenlerden… 

Kış ayları ile polyester için oldukça uygun. Isı tutma kapasitesi yüksek olan bu kumaşlar, soğuk günlerde sıcak hissetmeye yardımcı. Ayrıca su itici özellikleri sert şartlarda bile koruma hissettiriyor.  

Polyester Kumaş Terletir mi?

Nefes alma özelliği kısıtlı bir malzeme olan polyester nedir artık biliyorsunuz. Ancak polyesterin birçok giyside tek başına kullanılmadığını, ona doğal liflerin de eşlik ettiğini hatırlatmalıyız. Polyester kumaş terletir mi sorusunun günümüzde kesin bir yanıtı yok. Kumaşın içindeki doğal liflerin yüzdesine, polyesterin türüne bağlı olarak yazlık giyim için uygun polyester içerikli kumaşlar bulmak da mümkün.

Polyester Kumaş Nerelerde Kullanılır?

Ayakkabıdan, kıyafete, ev tekstilinden döşemelere kadar birçok farklı üründe polyesterin izine rastlayabilirsiniz. Örneğin polyester erkek giyim ürünleri arasında; eşofmandan tişörte, sweatshirt’ten monta kadar birçok farklı giysi mevcut. Hatta mont, yelek gibi tasarımların astar kısımlarında da polyesterden yararlanabilirsiniz. Özellikle dış giyim ürünlerinin ısı koruması sağlamasına yardımcı olan kumaşlar, evlerimizde; yatak örtülerinde, halılarda, masa örtüsü ve perdelerde yer alıyor. 

Neden Polyester Kumaş Tercih Etmelisiniz?

Fonksiyonel faydaları ve şıklık sağlayan kırışmama gibi özellikleri ile beğeni kazanan polyester nedir artık biliyorsunuz. Dayanıklılık vadeden kumaşı sağlamlık gerektiren iş kıyafetleri için tercih edebilirsiniz. Geniş kullanım yelpazesi olan kumaşı spor giysileri, iş kıyafetleri ve günlük kombinler için kullanabilirsiniz. Üstelik kıyafetlerin yanı sıra döşemelerde, perdelerde de polyester karışımlar ile uzun süre renk ve doku dayanıklılığını deneyimleyebilirsiniz. Bakımı kolay ve renk/doku koruması yüksek olan polyester kumaşlar ile evinizin her köşesinde uzun ömürlü tekstil ürünleri bulundurabilirsiniz. 

Polyester Kumaşların Diğer Kumaşlardan Farkı Nelerdir?

Doğal lifler, nemden daha çok etkilenirken mikroorganizmalara karşı özel bir koruma vadetmiyor. Bu özellikler, pamuk ve yün gibi doğal liflerin, bakım ihtiyacını artırıyor. Aynı nedenle, ürünlerin ömrü de kısa oluyor. Oysa polyester kumaş su itme kapasitesini artırırken hızlı kuruma avantajını beraberinde getiriyor. Esneklik, renk koruması da cabası… Bu özellikler polyesteri diğer kumaşlardan daha pratik kullanılan bir dokuma haline getiriyor. 

Polyester Kumaş Temizliği Nasıl Yapılır?

Bakımı oldukça kolay olan, mikroorganizmalara karşı dirençli özellik gösteren polyester pratikliği ile ünlü. Sağlam ve kolay temizlenen polyester kumaşın temizliği için basit birkaç adımı takip edebilirsiniz. (Kıyafetlerin bakım talimatının yer aldığı etikette farklı bir öneri mevcutsa, her zaman kıyafete özel hazırlanan etiketi dikkate almalısınız.)

  • Soğuk veya ılık suda yıkayabilirsiniz. 30 ile 40 derece sıcaklık kumaşlar için ideal görülüyor. 
  • Elde veya çamaşır makinesinde temizleyebilirsiniz. 
  • Kumaşın rengine uygun bir deterjan seçebilirsiniz. 
  • Fermuar, düğme gibi eklentiler varsa giysiyi ters çevirmeli ve fermuarını kapatmalısınız. 
  • Düşük ısıda kurutma makinesi kullanabilir veya sererek nemden arınmalarını sağlayabilirsiniz. 
  • Kuruturken ters şekilde sermek, desen ve baskı dayanıklılığına katkı sağlıyor. Arzu ederseniz çamaşırları kuruturken bu ufak ipucunu değerlendirebilirsiniz. Ayrıca kalorifer peteği gibi ısı kaynaklarının yakınında kurutmamalısınız. Her zaman gölgede ve ısı kaynaklarından uzakta kurutmayı tercih etmelisiniz. 
  • Sert ve aşındırıcı kimyasallarla temizlememelisiniz. 
  • Ütü gerektirmeyen ürünleri elinizle basitçe düzelterek katlayabilir ve muhafaza edebilirsiniz. Giymek istediğinizde ütülemeye gerek duymadan direkt kullanabilirsiniz. 
  • Lekelenen kumaşları yıkayarak veya aşındırıcı özelliği olmayan uygun leke çıkarıcılar kullanarak temizleyebilirsiniz. 

Siz de polyester kumaş nedir, nasıl kurutulur bilgileri içinde verdiğimiz tüyolara dikkat ederek giysilerin ilk günkü bakımlı görünümünü uzun süre korumasını sağlayabilirsiniz.

Polyester Kumaş Yıkama Sonrası Çekme Yapar Mı?

Kumaşları talimatında yer alan şekilde yıkar ve bakımını yaparsanız polyester kumaş çekme yapmaz. Kumaşlar aynı boyutlarında kalarak uzun yıllar kullanılıyor. Ancak yüksek ısıya maruz kalmaları durumunda hassas dokularda bozulma meydana gelebiliyor. Bu nedenle yüksek sıcaklıkta yıkama ve kurutmadan sakınmalısınız. Ayrıca giysileri direkt güneş ışığı altında kurutmamalısınız. Örneğin polyester erkek sweatshirt sahibiyseniz, giysiyi ters çevirerek ılık suda yıkayabilirsiniz. Gölgede asarak kuruttuğunuzda aynı boyutlarda kaldığını, renklerinin canlılığını koruduğunu görebilirsiniz. 

Siz de polyester, pamuk, yün gibi farklı kumaşlardaki çeşit çeşit giysi ve ev tekstili ürününü Lcw.com adresinde bulabilirsiniz. Kadın, erkek, çocuk giyim koleksiyonlarında binlerce trend ürünü ve dekorasyon modasının öncüsü tasarımları hemen sipariş verebilirsiniz.