50’li yıllardan bu yana tekstil endüstrisinin vazgeçilmezlerinden biri olan modal kumaş, özgün yapısı ile popülerliğini koruyor. Dayanıklılığı, doğal yapısı, diğer kumaşlardan kolaylıkla ayırt edilen dokuması, modal kumaşın en ünlü özelliklerinden. Kayın ağacınden elde edilen modal, bu nedenle yüksek oranda selüloz içeriyor. Tamamen doğal içeriği sayesinde kullanıcılardan da tam puan alıyor. Hem modal kadın pantolon gibi alt parçalarda hem de üst giyim ürünlerinde kumaşa sıklıkla rastlayabilirsiniz. Öte yandan ev tekstili ürünlerinde rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Haydi, modal kumaşı yazımız aracılığıyla daha yakından tanıyın!
Modal Kumaş Nedir?
Kayın ağacından doğal olarak elde edilen elyaf türüne modal elyaf veya modal kumaş deniyor. İçeriği tamamen doğal olduğu için sentetik dokumalardan ayırt edilen bu kumaşın hava geçirme özelliğiyle konforu hissedebilirsiniz. Doğasından kaynaklanan özellikler sayesinde kullanıcılarına rahatlık vadediyor. Üstelik kumaşın en dikkat çeken niteliklerinden biri de dayanıklı olması. Öte yandan doğal beyaz rengi sayesinde ağartma işlemi gerektirmeden beyaz kıyafetler hazırlanmasında kullanılıyor. Sayısız avantaj sunan doğal elyafın detaylı özelliklerini sizin için derledik.
Modal Kumaş Özellikleri Nelerdir?
Giyim konforunun ve ev tekstilinde yumuşacık, rahat hissin eşlikçisi olan modal kumaşın özellikleri şöyle sıralanıyor. Siz de beklentilerinize göre özellikleri değerlendirebilirsiniz.
- Sağlamlığı ile tanınan modal içerikli kumaşlar, yıpranmaya karşı oldukça dayanıklı.
- Nem transferi özelliği yüksek. Bu sayede günlük giyimde rahatlıkla tercih edebilirsiniz.
- Nemden korunan kumaşları, nemli havalarda veya iklimi yoğun nem bulunduran bölgelerde dahi giyebilirsiniz.
- Beyaz renk olması sayesinde ağartma gerektirmeden beyaz giysilerde kullanılıyor. Beyaz modal kadın tişört modellerini ağartıcı endişe duymadan, gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz.
- Pamuklu kumaşlara göre daha az çeken ve renk koruma kabiliyeti yüksek olan kumaşları uzun yıllar kullanabilirsiniz.
- Yumuşak ve pürüzsüz yapısını fark edebilirsiniz.
- Yıkandıktan sonra kolaylıkla ütüleyebilirsiniz. Kolay açılması sayesinde ütüsünün zahmetli olmadığını belirtebilirsiniz.
- Sağlamlığı sayesinde defalarca yıkansa dahi formunu koruduğunu görebilirsiniz.
- Nefes alıyor. Özellikle sıcak günlerde endişe duymadan kombinlerinizde kullanabilirsiniz.
- Doğal selülozdan elde edilen modal lifli kumaş, bu özelliği ile cilde doğrudan temas eden kıyafetler için uygun. Örneğin iç giyimde tercih edebilirsiniz.
- Birçok sentetik kumaş, başka lifler eklenerek esneklik kazanıyor. Oysa modal doğal olarak esnek. Böylelikle %100 modal kıyafetlerin dahi hareket özgürlüğü sağladığından emin olabilirsiniz.
- Doğal kumaşlar kullanmayı tercih ediyorsanız hem modalı hem de modal ile pamuk karışımlı seçenekleri değerlendirebilirsiniz.
- Çabuk kuruma özelliği sayesinde modal havlular kullanabilirsiniz.
- İzolasyon gücü yüksek. Bu sayede dört mevsim, farklı hava şartlarında giyime uygun.
- Dökümlü yapısı sayesinde vücuda yapışmıyor. Özgür hissettirecek modal giyim ürünleri için dolabınızda yer açabilirsiniz.
Modal Kumaş Giysiler Nasıl Yıkanır?
Yumuşacık dokusu, nefes alan ve nem transferi sağlayan özellikleri ile modanın zamansız kumaşlarından biri de modal. Bunun yanında kumaşın doğru yöntemler ile bakıma alınması gerekiyor. Yumuşaklığı, dayanıklılığı, canlı renklerinin uzun ömürlü olması için modal kadın giyim ürünlerinin yıkama talimatlarına özellikle dikkat etmelisiniz. Peki modal kumaş giysiler nasıl yıkanır?
- Modal kumaş sıcak suya karşı hassas. Bu nedenle çamaşırları ılık veya soğuk suda yıkamalısınız.
- Renklerinin solmaması için ağartıcı kimyasallardan uzak durmalısınız. Renklere dost olan leke çıkarıcılar ve hassas çamaşırlara uygun deterjanlar ile yıkamalısınız.
- Kıyafetleri asarak kurutacaksanız ters çevirmeyi ihmal etmemelisiniz.
- Üzerinde düğme, fermuar varsa ters çevirerek veya çamaşır torbası içinde yıkamayı tercih edebilirsiniz.
- Yüksek ısıda kurutma işlemi elastikiyet kaybına ve çekmeye neden olabiliyor. Bu nedenle çamaşırları çok düşük ısıda, mümkünse asarak kurutmalısınız.
- Düşük ısıda ütüleyebilirsiniz. Yüksek sıcaklıkların kumaşın doğal liflerine zarar verebileceğini aklınızda tutmalısınız. Arzu ederseniz düşük ısıdaki ütüyü kullanırken nemli bir ütü bezi serebilirsiniz. Böylece ütüleme sırasındaki riski en aza indirebilirsiniz.
- Kıyafetleri aynı renklerdeki çamaşırlarla bir arada yıkamalısınız. Tüm giysilerin yıkama talimatlarını kontrol etmeniz önemli. Eğer önerilerimize aykırı bir modal kumaş yıkama talimatı görürseniz, ürüne özel hazırlanmış o önerileri dikkate almalısınız.

Modal Kumaş Nerelerde Kullanılır?
Pamuk benzeri bir kumaş olan modal kadın gömlek ve tişört ürünlerinde sık sık kullanılıyor. Dökümlü yapısı nedeniyle özellikle kadınlar için tasarlanan ürünlerde gördüğümüz kumaş türüne ev tekstili ürünlerinde de rastlayabilirsiniz.
Giyimde, özellikle sportif giysilerde modal çok sık kullanılıyor. Nem ve hava transferi özelliğinin yanında hızlı kuruması da aktif yaşam giysilerinde bu kumaşın tercih edilmesinin nedeni. Ayrıca ten ile doğrudan temas eden iç giyim ürünlerinde modal kumaş karşımıza çıkıyor. Hareket özgürlüğü sağlayan esnek yapısı ile modal kumaşı atletlerde, içliklerde, külotlarda tercih edebilirsiniz. Ayrıca modaldan yapılan çok sayıda pijama, gecelik ve sabahlık bulabilirsiniz.
Yumuşak ve nem emici özelliği ile modal kumaşın banyo tekstilinde özel bir yeri var. Havlularda, bornozlarda kullanılan lifler, temizlik bezlerinde de yer alıyor. Buna ek olarak modal kumaş, genellikle pamuk ile karıştırılarak nevresimlerde kullanılıyor. Masa örtülerinden koltuk örtülerine kadar farklı birçok ev tekstili ürününün etiketinde modal içeriği görebilirsiniz.
Modal Kumaş Nasıl Üretilir?
Sürdürülebilir ormancılık esaslarına dayanarak yetiştirilen kayın ağaçlarından, modal kumaş liflerinin hammaddesi olan selüloz elde ediliyor. Çözünme işlemine tabi tutulan selüloz, liflere dönüşüyor. İplik halini alan lifler, dokunduktan sonra boyanarak modal kumaş halini alıyor. Çok yönlü bir tekstil malzemesi olan kumaşın avantajları üretimindeki zahmete değdiğinin ispati.
Modal Kumaşın Avantajları
Popüler tekstil malzemesi modal kumaşın dokusu yumuşak. Cilde temas ettiğinde dahi rahat hissettiren bu özellik, kumaşın pürüzsüzlüğünden geliyor. Kuşkusuz modal kumaşın avantajlarının başında yer alıyor. Ayrıca nefes alabilir yapısı ve terlemeyi azaltması kumaşın en sevilen yanları arasında. Bu sayede dört mevsim giyilebildiği gibi yaz sıcaklarında da tercih edebilirsiniz.
Öte yandan renklerini muhafaza edebiliyor. Çabuk solmayan, baskıya uygun ve canlılığını koruyan özellikleri bu kumaşın kullanışlılığını artırıyor. Elbette dayanıklılık ve uzun ömürlülük de diğer avantajları. Son olarak doğal hammaddeden elde edildiği için çevre dostu özellik gösteriyor. Özel ormancılık uygulamaları ile yetiştirilen ağaçlar kullanılarak imal edildiği için çevreye bir zararı olmuyor.
Modal Kumaş Sağlıklı Mı?
Doğal yapısı ile beğeni kazanan modal kumaşın sağlık için herhangi bir zararı bulunmuyor. Alerjen olmayan bu lifler, özellikleri ile iç giyim gibi hassas seçimlerin yapıldığı reyonlarda bile kullanılıyor. Siz de cildinize direkt temas eden giysiler alırken modal kumaş kıyafetleri seçebilirsiniz. Çorap, iç çamaşırı, içlik gibi ürünlerde modalın avantajlarını deneyimleyebilirsiniz.
Modal Kumaş Terletir mi?
Nefes alma kabiliyeti oldukça yüksek olan modal kumaşlar, terlemeye neden olmuyor. Tam tersine, sıcaklık veya hareket dolayısıyla terleme durumunda dahi, teri hızla emerek buharlaşması için dışarı transfer ediyor. Bu sayede spor giysilerinde çoğu zaman modal etiketleri yer alıyor. Kısaca en sıcak günlerde dahi, “terletir mi” diye düşünmeden bu kumaşı kullanabilirsiniz.
Siz de modal kumaş ürünlerin en seçkin ve trend örneklerini lcw.com adresinde bulabilirsiniz. Hem giyim hem de ev tekstili ürünlerini incelerken filtre kısmında yer alan “malzeme” bölümünden modalı seçerek, direkt modal alternatiflere ulaşabilirsiniz.