Dökümlü görünümü ve kendine has duruşu ile beğeni kazanan krep kumaş günümüzde ofis stilinin vazgeçilmezi. Moda dünyasının zamansız kumaşlarından olan krep kumaş nedir, nasıl kullanılır sizin için araştırdık. Farklı uygulamaları ile çeşit çeşit kıyafette karşınıza çıkan krep kumaşların avantaj ve dezavantajlarını da yazımızda bulabilirsiniz. Siz de moda sahnesinde kolaylıkla fark edeceğiniz kumaşı daha yakından tanımak için satırları takip edin!
Krep Kumaş Nedir?
Giyim sektörünün gözde dokumalarından olan krep kumaş, karma yapıya sahip. İçerisinde yün, viskoz, ipek gibi farklı lifler kullanılan, hava geçirgenliği fazla olan dökümlü kumaşa krep kumaş deniyor. İlk kez Fransız moda evleri tarafından kullanılan kumaş, bugün hazır giyimin en popüler malzemelerinden biri. Doğal liflerin sentetik olanlardan daha çok kullanıldığı krep kumaşlarda kendinden hafif buruşuk görünüm ayırt edici özellikler arasında. Likralı ve esnek olan krep kumaş nedir artık biliyorsunuz. Peki özelliklerine, çeşitlerine hakim misiniz? Kıyafet seçimlerinize rehberlik edecek detaylara gelin beraber bakalım.
Krep Kumaş Çeşitleri
Farklı ipliklerin bir arada kullanımından meydana gelen krep kumaşın içeriğine göre farklı çeşitleri bulunuyor. Siz de çeşit çeşit krep kumaş kadın giyim ve erkek giyim ürünlerini bulabilir, kumaşları yakından tanıyarak seçiminizi daha kolay yapabilirsiniz.
- Krep de şin kumaş hafifliği ve krep kumaşa ait olan buruşuk görünümün olmaması ile ünlü. Pürüzsüz ve mat görünümdeki kumaşı, sıkı dokuması ile ayırt edebilirsiniz.
- Yün krep kumaşlar, pürüzlü yüzeye sahip oluyor. Yün, pamuk ve sentetik karışımdan elde edilen krep kumaş çeşidini, krep kumaş elbise ve pantolonlarda görebilirsiniz.
- Plise krep adı verilen kumaşlarda kırışık görünüm çok daha belirgin. Kimyasal işlemlerle buruşuk görünen ve ütü istemeyen bu kumaşlar, ev tekstilinde ve giyimde kullanılıyor.
- Şarmöz krep kumaş ise saten dokuma tekniğinin krep kumaşa uygulanmasının sonucu.
- Kanton krep adını Çin’in Kanton bölgesinden alıyor. Buradaki ipeklerden yararlanılarak dokunan kumaş, krep de şin’e çok benzese de daha ağır olması ile fark yaratıyor.
- Polyester krep adı verilen kumaşta sentetik lifler ağırlıkta. Dökümlü, hafif ve ince olan polyester krep çoğunlukla kadın giyimde kullanılıyor. Krep kumaş kadın bluz ve gömleklerde rastlayabilirsiniz.
Krep Kumaş Özellikleri
Ofis gardırobunuzdaki farklı parçaları incelerseniz, birçoğunun etiketinden krep kumaş olduğunu anlayabilirsiniz. Özellikle günlük şık seçimlerde doğal olarak krep adı verilen kumaşa yönelmenizin birçok nedeni var. İşte sizi farkında olmadan hemen her gün giymeye ikna eden özellikler:
- Hafif dokuması ile sıcak yaz günlerinde ağırlık hissetmeden üzerinizde taşıyabilirsiniz.
- Dökümlü özelliği sayesinde bedeninizi sıkmadan, çok salaş veya sıkı durmadan şık görünüm elde edebilirsiniz.
- Hafifçe dolgun görünümü olan krep kumaş, parlaklığı ile şıklık sergiliyor. Yarı parlak ve dokulu özelliği sayesinde kumaş, sade şık imajların vazgeçilmezi oluyor.
- Kendinden kırışık özelliği sayesinde ütülemeden rahatlıkla giyebilirsiniz. Üstelik gün içinde kırışma derdi olmadan hareket edebilirsiniz.
- Kolay yıkanan, bakımı bir hayli kolay olan kumaşlar, dayanıklılığıyla beğeni topluyor.
- Renk renk, desen desen krep kumaş bulabilirsiniz.
- Yün, pamuk, polyester gibi farklı iplerle beraber dokunabildiği için hem yazlık hem de kışlık giysilerde kullanabilirsiniz.
İşte tüm bu özellikler krep kumaş ofis giyim için neden ikonik bir yere sahip açıklıyor. Adeta zahmetsiz şıklığın karşılığı olan giysilerin ortak paydasında bu kumaş yer alıyor. Sabahın erken saatlerinde bakımlı ve şık görünüm ile iş başı yapmak isteyenler, ütü veya kırışıklık endişesi yaşamamak için krep giysileri daha çok tercih ediyor. Bunun yanında, parlak veya yarı parlak görünümde olan kumaş, özenli bir stili işareti. Şıklığın sadeliğin içinde saklı olduğunu bilenler, çok iddialı görünmeden seçkin bir imaja sahip oluyor.
Avantaj ve Dezavantajları
Birçok farklı amaç için kullanılabilen krep kumaş nedir, avantajları nelerdir gelin tüm işlevleri ile beraber ele alalım. Öncelikle nefes alabilen bu kumaşlar, resmi kıyafetlerden günlük giyime kadar birçok alanda rahatlığın sırrını veriyor. Ütü istememesi, hafif olması, dört mevsim giyinebilmesi avantajları arasında.
Dezavantajı ile krep kumaşların çok ince olanlarının hassas olarak sınıflandırılması. Özellikle çok ince kumaşlar ve krep takım elbiseler, kuru temizlemeye gerek duyabiliyor. Öte yandan ipek karışımı yüksek olanları, çamaşır makinesinde yıkamamalısınız. Elde, soğuk suda temizlemeniz gereken ipekli krep kumaşlar, kurutma makinesine de uygun değil. Onlar asarak, sererek, gölge bir yerde kurutabilirsiniz. Krep adı verilen kumaşın bir diğer dezavantajı ise ince dokumalarda iç gösterebilmesi. Eğer transparan görünümden hoşlanıyorsanız tercih edebilirsiniz. Transparan görünümü kamufle etmek için giysiyi bir jüpon veya astar ile beraber kullanabilirsiniz.

Krep Kumaş Nerelerde Kullanılır?
Çoğunlukla giyim için kullanılan krep kumaş erkek gömlek modellerinden pantolonlara, kadın bluzlardan eteklere hatta abiye ve takım elbiseye kadar birçok kıyafette karşımıza çıkıyor. En yaygın kullanıldığı ürünler arasında ise elbiseleri, eşarp ve şalları görebilirsiniz. Ayrıca yazlık geceliklerde, pijama ve sabahlıklarda krep kumaş etiketine rastlayabilirsiniz.
Öte yandan krep üzerine baskı ve işleme yapılabilen dokumalar arasında yer alıyor. Bu da sportif, baskılı üstlerde krep kumaş bulunabileceğine dair ipucu veriyor. Esnek yapısı nedeniyle günlük giysilerde, tişörtlerde zaman zaman krep kumaşlara dokunabilirsiniz.
Buna ek olarak hobi setlerinde yer alabiliyor. Örgü kitlerinde, boyama, dikiş ve nakış öğrenilen setlerde yer alan kumaşların genellikle krep içerikli olduğunu fark edebilirsiniz. Son olarak yastık kılıfı gibi ev tekstili ürünlerinde krep alternatifler arasından seçim yapabilirsiniz.
Krep Kumaş Nasıl Yıkanır?
Çabasız şıklığın göstergelerinden olan krep kumaşın temizliği ve bakımı oldukça zahmetsiz. İpek karışımlı olan ince ve hassas çeşitleri hariç, hemen hemen tüm krep kumaşları çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Elbette yüksek yün içerikli olanları soğuk suda yıkamaya özen göstermelisiniz. Bunun yanında, yıkama öncesinde mutlaka giysilerin bakım talimatlarını okumalı ve önerileri birebir uygulamalısınız.
Genel olarak krep kumaş nedir, nasıl yıkanır başlığında sizinle şu ipuçlarını paylaşabiliriz:
- Krep kumaş çeşitlerini düşük sıcaklıkta yıkamalısınız. Giysileri 30 derecedeki programlarda temizleyebilirsiniz.
- Yoğun yıkama yerine doğal kumaş programlarında daha hassas yıkama ve düşük devir seçebilirsiniz.
- Kıyafetin rengine uygun, aşındırıcı kimyasallar içermeyen kaliteli deterjanlar kullanmalısınız.
- Her kıyafeti, uygun renklerdeki diğer giysilerle beraber yıkamalısınız. Renk verebilecek giysileri ilk yıkamada tek başına temizlemeyi unutmamalısınız.
- Lekeli kıyafetlerde çamaşır suyu kullanmamalısınız. Renk kaybına neden olmamak için her zaman renk koruyan leke çıkarıcı ürünlere yönelmelisiniz.
- Yıkama programı öncesinde ön uygulama yaparak lekelerin temizlenmesini kolaylaştırabilirsiniz. Ayrıca leke çıkarmak için buhar gibi çamaşır makinesinin ek fonksiyonlarını deneyebilirsiniz.
- Krep kumaşlar ütü gerektirmiyor. Kurutma makinesi ve ütü kullanımı dolayısıyla kumaşın formu bozulabiliyor. Kıyafetin ilk günkü formunu korumak için yüksek ısıdaki tüm işlemlerden kaçınmalısınız.
- Giysileri her zaman asarak, gölgede kurutmalısınız. Direkt güneş ışığı ve ısı kaynaklarından uzak tutmalısınız.
- Üzerinde baskı ve fermuar bulunan giysileri, ters çevirerek yıkamalısınız.
Siz de Avrupa’nın seçkin moda evlerinden ofislere, plazalara, sokaklara ulaşan krep kumaşları giyiminizde kullanabilirsiniz. Çeşit çeşit, renk renk ve krep kumaştan hazırlanan trend kıyafeti lcw.com’da bulabilirsiniz.