Özellikle Asya mutfağında sıkça kullanılan keten tohumu, modern mutfak kültürlerinde yeniden keşfe hazır! Antik çağlardan bu yana yemeklerde ve bitkisel reçetelerde kendine yer bulan keten tohumunun faydaları içerisindeki sağlıklı yağlardan geliyor. Omega 3, antioksidanlar ve lifler içeren küçük tohumlar, fonksiyonel bir gıda. İşte keten tohumu faydaları hakkında notlarımız;
- İçerisindeki antioksidanlar sayesinde hücresel zararın kaynağı olan serbest radikallerin azalmasına yardımcı oluyor. Oksidatif stresle savaşıyor.
- Omega 3 açısından zengin. Fazla alınması inflamasyona neden olabilen omega 6 ile kıyaslandığında çok daha fazla omega 3 içermesi, keten tohumunun en dikkat çeken özelliklerinden biri. Omega 3, kanser, kalp hastalıkları, artrit gibi hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı oluyor.
- Lif içeriği ile sindirimi kolaylaştırıyor. Kabızlığı önlemeye katkı sağlıyor.
- Yapılan çalışmalar keten tohumunun radyasyona maruz kalan farelerin iyileşmesine yardımcı olduğunu gösteriyor. Bu da keten tohumunun daha keşfedilecek birçok faydası olabileceğine dair umut veriyor.
Keten Tohumu Cilde Faydaları Nelerdir?
Keten bitkisi, cilt için faydalı lignan adı verilen antioksidanlar, E vitamini, omega 3 yağ asitlerinin kaynağı. Dolayısıyla keten tohumu faydaları arasında cilt bakımı etkisinden söz etmek mümkün. Keten tohumunun cilde desteği sadece nemle sınırlı değil. Antioksidan bileşenler yaşlanma etkilerinin hafifletilmesine yardımcı. Cildi sıkılaştırmaya ve esneklik artışına destek sağlıyor. Aydınlatıcı özelliği sayesinde ciltteki renk eşitsizliklerini hafifletebiliyor.
Özellikle keten tohumu içerikli krem, yağ ve jeller cilt bakımının öne çıkan yardımcıları arasında. Keten tohumu ile maskeler hazırlayabilirsiniz. Üstelik ciltte keten tohumu faydalarını deneyimlemek için kullanabileceğiniz tarifte çok fazla malzeme yok. Yumurta, bal gibi doğal malzemeler ile karıştırarak yapabileceğiniz çeşit çeşit maske tarifine ulaşabilirsiniz.
Keten Tohumu Saça Faydaları Nelerdir?
Saç telleri ve derisi için doğal olarak faydası olan keten tohumu, içerisinde E vitamini, biotin, protein ve omega 3 bulunduruyor. Bu bileşenler saçı kökten uca besliyor. Güçlü, bakımlı görünen saçlar keten tohumlarının bizlere armağanı. Öyle ki, vitamin ve mineral içeriği sayesinde saçlar daha hızlı uzuyor. Doğal nem desteği ile saçlar elektriklenmiyor. Daha az kırılabiliyor. Beslenen, neme doymuş saç derisinde kepek oluşumu engelleniyor.
Keten tohumu faydalarından yararlanmak için öğünlerinizde besin olarak keten tohumu tüketebilirsiniz. Ayrıca saç bakımınıza keten tohumu yağı veya suyu eklemeniz mümkün. Doğal nemlendirici ürünleri maske veya sprey olarak kullanabilirsiniz. Öte yandan birçok saç bakım ürününün içinde keten tohumu içeriğine rastlayabilirsiniz.
Keten Tohumu Nedir?
Kumaş yapımında liflerinden yararlandığımız keten bitkisinin tohumlarına keten tohumu adı veriliyor. Vücudun ihtiyaç duyduğu birçok besin ögesini içerisinde bulunduran keten tohumu, oval şekilde ve ortalama 5 mm büyüklükte oluyor. Nötr lezzeti olan, tadı pek de alınmayan tohumları, öğüterek hem tatlı hem de tuzlu yiyeceklere ekleyebilirsiniz. Dilerseniz baharat olarak yemeklere de serpebilirsiniz.
Keten tohumunun besin değeri için ortalama verilere yazımız aracılığıyla ulaşabilirsiniz. ABD Tarım Bakanlığı verilerine göre, 7 gram kadar yani 1 yemek kaşığı keten tohumu ortalama 37.4 kalori içeriyor. Protein miktarı 1.28 gram ölçülüyor. 2.95 gram yağ bulunduran tohumlar, 2.02 gram karbonhidrat ve 1.91 gram lif barındırıyor. Kalsiyum değeri 17.8 mg, magnezyum 27.4 mg, fosfor 44.9, potasyum 56.9 mg olarak kayıtlara geçiyor. 6.09 mikrogram folat ihtiva eden tohumlardaki lutein ve zeaksantin içerikleri 45 mcg olarak not ediliyor.
Kimler için Uygun?
Tohumlar, bitkisel beslenenler, öğünlerini daha besleyici kılmak isteyenler için uygun. İçerisindeki omega 3, protein, lif, manganez, magnezyum, tiyamin, potasyum ve kalsiyum ile zengin besleyicilik vadediyor. Ancak herhangi bir hastalığınız, ilaç kullanımınız varsa hamile veya emziren bir anneyseniz mutlaka keten tohumu tüketimi için doktorunuzdan onay almalısınız. Yazımız bilgilendirme amaçlıdır, herhangi bir sağlık tavsiyesi veya tedavi önerisi içermez. Gerekli durumlarda sağlıkla ilgili doktorunuza danışmalı ve bilgi almalısınız. Kan sulandırıcı veya kolesterol ilacı kullananların, alerjik bünyeye sahip kişilerin keten tohumu kullanımına karşı temkinli olması önem taşıyor. Ayrıca çocuklarınıza yedirmeden önce mutlaka doktorunuzdan onay almalısınız. Alerjen olabilen tohumları çocuk ve bebek beslenmesine dahil etmeden önce mutlaka kendi doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.
Keten Tohumu Nasıl Tüketilir?
Besleyiciliği ile öne çıkan tohumları tek tek incelediğinizde bir ucu yuvarlakken diğer ucunun sivri olduğunu görebilirsiniz. Küçük ama keskin olan bu uçlar, sindirim sistemine zarar verme riskine sahip. Ayrıca içerisindeki besin ögelerinin emilmesi için dış kılıfı fazlasıyla dayanıklı. Dolayısıyla keten tohumunu öğüterek tüketmek gerekiyor. Taze taze öğüterek yemeklere, salatalara ekleyebileceğiniz keten tohumunu günde 1 yemek kaşığı kadar tüketebilirsiniz. İşte keten tohumu faydalarından yararlanmak için bilmeniz gerekenler;
- Son derece küçük olan tohumları el değirmenleri ile öğütmek oldukça zahmetli. Dilerseniz baharat öğütme fonksiyonu da olan kahve öğütücü makineleri kullanarak kolaylıkla öğütülmüş keten tohumu elde edebilirsiniz.
- Omega 3 yağ asitleri kolaylıkla okside olabildiği için her kullanım öncesinde taze öğütmeye özen göstermelisiniz. Uzmanlar, eğer sürekli taze öğütme mümkün değilse, öğütülmüş tohumları uygun ortamda en fazla 1 ay saklamanız gerektiğini belirtiyor. Peki uygun koşullar neler?
- Öğüttüğünüz, toza benzeyen tohumları vakum kapağa sahip, hava almayan baharatlık kapları içinde muhafaza edebilirsiniz.
- Her kullanım sonrasında kapağı iyice kapattığınızdan ve kabın hava almadığından emin olmalısınız.
- Serin, kuru, ısı kaynaklarından uzak alanlarda saklamalısınız. Mümkünse kapalı kap içinde buzdolabında tutabilirsiniz.
- Tohumları suda bekleterek yumurta ikamesi olarak tariflere ekleyebilirsiniz. Özellikle bitkisel beslenenler, tariflere kıvam kazandırmak için jelleşen keten tohumundan yararlanıyor.
- Smoothie’lerinize, salatalarınıza, hamur işlerine, yoğurtların içine ekleyebilirsiniz.
- Keten tohumlarının olgunlaşmamış olanları toksin içerebileceğinden güvendiğiniz kaynaklardan olgun tohum almalısınız.
- Ayrıca pişmesi, ısıyla temas etmesi yine toksinlerin açığa çıkmasına neden olabiliyor. Bu nedenle mümkün oldukça çiğ gıdaların içinde keten tohumu yemelisiniz.
Ketenin Etkilerinden Yararlanın!
Keten tohumunun etkileri arasında zayıflamaya yardımcı olma, sindirimi kolaylaştırma gibi maddeler var. Siz de bu etkilerden yararlanmak için önerilerimize kulak verebilirsiniz:
- Diyetisyeninize danışarak yemeklerinize günde 1 yemek kaşığı kadar keten tohumu ekleyebilirsiniz. Böylece kilo kontrolünü kolaylaştırabilirsiniz. Lifli özelliği tokluk hissini artırıyor. Ayrıca tatlı smoothie’lerin içine eklendiğinde kan şekerinin yükselmesini engellemeye yardımcı oluyor. Kan şekeri kontrolünü mümkün kılıyor.
- Omega 3 yağ asitleri bilişsel fonksiyonlara destek veriyor.
- Protein açısından zengin olduğu için baharat gibi yemeklere eklendiğinde dahi besin değerinde artış sağlayabiliyor. Tokluk hissine yardımcı oluyor. İştah kontrolüne katkı sağlıyor.
Tüm besin maddeleri gibi keten tohumunu da fazla tüketmek beklenen etkilerin yanına olumsuz sonuçlar ekleyebiliyor. Hiçbir alerjik sorununuz veya kullanıma engel durumunuz olmasa dahi günde 1 yemek kaşığından fazla tohum tüketmemelisiniz. Herhangi bir yan etki, beklenmeyen bir durum gördüğünüzde hemen en yakın sağlık kuruluşuna danışmalısınız. Çok fazla keten tüketmek sindirim rahatsızlıklarına yol açabiliyor. Bu nedenle ihtiyacınız olan ölçüde porsiyonlar hazırlamaya özen göstermelisiniz. Dengeli ve doğru beslenme için bir beslenme uzmanından yardım alabilirsiniz.