İlkbahar Parfümleri: Bahar ayında hangi kokular kullanılır?

Bahar mevsiminin sıcaklığını hafif ve mis gibi kokularla karşılamaya ne dersiniz? İlkbahar parfümleri mevsime çok yakışan hafif esintileriyle hem kadın hem de erkek kullanıcıların imajını eşlik ediyor. Doğanın uyandığı, çiçeklerin ağaçları süslediği bu rengarenk mevsim için en güzel ilkbahar parfümlerini nasıl seçebileceğinizi sizlerle paylaşıyoruz.

Öncelikle sizlere parfüm formülasyonunun sisteminden biraz bahsedelim. Her parfüm alt, orta ve üst notadan meydana geliyor. Parfümü sıktığınız anda hissettiğiniz kokular üst notaya aitken zaman içerisinde önce orta, sonra alt notaları hissediyoruz. Bu nedenle orijinal parfümler her an aynı kokuyu değil, saatler içinde değişen bir koku serüvenini bizlere vadediyor. Parfümün ana temasını oluşturan notalar yani özler ise o kokunun sınıfını belirtiyor. Örneğin içerisinde odunsu sözlerin daha çok yer aldığı parfümler, odunsu parfüm kategorisinde. Bu bilgiler ışığında, sizlere en güzel ilkbahar parfümleri hangi notaları taşır ve hangi parfüm ailelerinde yer alır açıklıyoruz.

Bahar Aylarına Çok Yakışan Kokular

Bahara en çok yakışan parfüm kokuları ilhamını doğadan alıyor. Toprağın ısındığı, çimen kokusunun burnumuza ulaştığı ve öğle saatlerinde sıcak güneşin çiçek kokularını nefesimize taşıdığı bahar mevsiminde akşamlar ise serin toprak ve yağmur kokusunu bizlere sunuyor.  İlkbahar parfümleri de doğadaki bu kokuların yansımaları. 

İlkbahar için kadın parfümleri genellikle floral koku ailesi grubunda yer alıyor. Diğer bir deyişle, parfümlerin içerisinde yoğun olarak çiçek kokuları bulunuyor. İşte bu parfümlere çiçeksi parfüm adını veriyoruz. Bahar aylarını en çok yakışan erkek parfümlerinde ise citrus ailesine ait, marine temalı parfümler öne çıkıyor. 

Havaların ısınması ile beraber çok ağır kokular burnu yormaya başlıyor. İlkbahar parfümlerinin ise kış kokularına göre daha hafif olması gerekiyor. Hafif esintileri taşıması adına alt katmanlarda daha topraksı veya temiz özleri buluyoruz. Örneğin paçuli gibi topraksı notalar veya misk gibi temiz kokular, ilkbahar parfümlerinin alt notalarında daha çok karşımıza çıkıyor. Oysa kış aylarında şekerli ve ağır olan amber kokusuna daha sık rastlayabilirsiniz. Benzer şekilde kış parfümlerinde daha yoğun baharat ve odunsu özler sıcaklığı ile tenimizi sarmalayabiliyor.

İlkbaharda En Çok Tercih Edilen Parfüm Aromaları Nelerdir?

Parfümün karakterini belirleyen özlere nota adını veriyoruz. İlkbaharda en çok tercih edilen notalar yani özler arasında neler mi var? 

Çiçeksi kadın parfüm ürünlerinde sık kullanılan çiçek özleri arasında; vadi zambağı, sümbül, nergis, yasemin, osmantus, ylang ylang, mimoza, gardenya., menekşeyi sayabiliriz. Bahsettiğimiz üzere bir parfüm oluşturmak için birden çok katmana ihtiyaç var. Ayrıca öne çıkacak bu kokuları destekleyecek farklı notalarla kokunun zenginleştirilmesi şart. Bu nedenle ilkbahar parfümleri farklı ailelerden özlerle taçlanıyor. Yeşil bitkiler, baharatlar ve turunçgil (citrus) özleri bu mevsimin parfümlerinin en gözde bileşenleri. Birçok kadın parfüm ürününde çiçeksi notaların yanında bergamot gibi turunçgil özleri ferahlığı burnumuza taşıyor. Bununla beraber erik çiçeği kokusu gibi sakin ve ferah notalar ve pembe biber gibi hafif baharatlar parfümlerin formülünde yer alıyor.

Erkekler için ilkbahar parfümleri ise sümbül gibi maskülen çiçek özlerinin yanı sıra neroli gibi ferah turunçgil notalarına, çam kokusu gibi ormanları anımsatan ferah esintilere sahip oluyor. Erkeklerin ilkbahar parfümlerinde favorisi olan notalar arasında; limon otu, meşe yosunu, lavanta, nane, biberiye var. Bu özleri içerisinde bulunduran ferah parfümler, narenciyeli ve okyanus kokulu erkek parfüm ürünleri bahar aylarının favorileri arasında 

Öte yandan yaseminli kadın parfüm ve erkek parfüm ürünleri, çiçeğin doğal olarak insan teni kokusuna çok yakın olması nedeniyle bahar aylarında gece kullanımı için ideal. Eğer siz de ilkbahar aylarında gece için daha cezbedici bir parfüm arıyorsanız içerisinde yasemin özleri olmasına özen gösterebilirsiniz.

İlkbahar Parfümleri için Kalıcılığını Artıracak Öneriler 

Hafif ilkbahar parfümlerini kullanırken kalıcılıktan endişe ediyorsanız doğru seçimi yaptığınızdan ve uygulamada püf noktalara dikkat ettiğinizden emin olmalısınız. İşte ilkbahar parfümlerinin kalıcılığını arttıracak önerilerimiz;

  • Havaların ısınması ile beraber ter kokusunu ortadan kaldırmak çok önemli. Bunun için kullandığınız parfümün kokusunu karıştırmayacak bir deodorant seçmelisiniz. Parfüm ile aynı marka olan deodorantı alabilir veya kokusuz bir deodorant kullanarak parfümün etkisini öne çıkarabilirsiniz.
  • Eğer cildiniz çok kuruysa, parfüm kokusunun teninizden çok daha çabuk uçup gittiğini fark edebilirsiniz. Özellikle günde birkaç kez duş aldığınız yaz günlerinde cilt parfümü  taşımayabiliyor. Bunu önlemek için parfümü sürmeden önce kokulandıracağınız cilt bölgelerini kokusuz ve yağlı bir losyonla nemlendirmelisiniz. Parfümü bu alanlara sıktığınızda kokunun çok daha kalıcı olduğunu görebilirsiniz.
  • Parfümlerin içinde yer alan özler, ısı ile beraber yükseliyor. Bu da sıcak zamanlarda neden daha hafif parfümler kullanmanız gerektiğinin yanıtı. Ancak yapılan en yaygın hata, parfümü kıyafet üzerine sıkmak. Giysiyi kokulandırdığınızda ısı ile parfümün temasını tamamen kesiyorsunuz. Bunun yerine parfümü cildinizin nabız noktalarına sıkabilirsiniz. El bileklerinizin içi, boynunuz veya diz arkanız kokuyu daha uzun süre taşımanız için en uygun alanlar.
  • Koku molekülleri zaman içinde ortaya çıkarak notaları arasında size bir yolculuk vadediyor. Ancak siz el bileklerinizi birbirinize sürttüğünüzde molekülleri parçalayarak kokunun değişmesine yol açıyorsunuz. Bu da kokunun hem etkisini hem de kalıcılığını etkiliyor. Oysa kokuyu sıktıktan sonra birkaç saniye kurumasına izin vermeniz yeterli. Kesinlikle bileklerinizi birbirine sürtmemelisiniz. Moleküllerin parçalanmasına neden olan, ani ısı oluşturan sürtme hareketinden uzak durmalısınız. 
  • Bahar parfümünün daha kalıcı olması için giysi çekmecelerinizi kokulandırabilirsiniz. Yün veya pamuk gibi kokuyu kolay taşıyan malzemelere parfümünüzü sürüp giysilerinizin arasına yerleştirmeniz yeterli. Böylelikle cildinize sıktığınız parfüm ile beraber kıyafetleriniz de mis kokuya eşlik ediyor. 

Bahar Aylarında Ne Sıklıkla Parfüm Kullanılmalıdır?

Çiçeksi kokuların, hafif deniz esintilerinin adresi olan ilkbahar parfümlerini daha kalıcı olması için sık sık sıkmanıza gerek yok. Bunun yerine vücudun doğru noktalarına parfüm sıkmanız yeterli. Ayrıca kokusuz deodorantlar kullanılmalı ve kokunun net alınmasına yardımcı olmalısınız. Öte yandan nabız noktalarına parfüm öncesinde losyon sürebilirsiniz. Bu uygulamalarla genellikle günde bir kez parfüm sıkmak yetiyor. 

İlkbahar İçin Parfüm Seçerken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Parfümün kullanımı kadar seçimi de önemli. Doğru parfümleri alarak, özgüveninizi tazeleyecek mevsime uygun kokuları üzerinde taşıyabilirsiniz. Bahar aylarında kullanacağınız kadın veya erkek parfüm seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

  • Öncelikle her zaman güvendiğiniz markaların orijinal parfümlerini kullanmalısınız.
  • Parfümleri incelerken öncelikle hangi koku ailesine ait olduğuna dair bir filtreleme yaparak seçimi kolaylaştırabilirsiniz..
  • Parfümleri alırken içerisindeki notaları incelemelisiniz. Bu özlerin mevsime uygun olup olmadığına bakmalısınız.
  • Eğer bir mağazada parfüm deniyorsanız, kesinlikle kahve koklamamalısınız. Bu uygulama burnu yoracağından doğru seçim yapmayı zorlaştırıyor.
  • İlkbahar için parfüm seçerken çok ağır kokulardan uzak durmalısınız. Eğer gün içinde parfüm değiştireceksiniz gündüz daha hafif kokulara akşam biraz daha yoğun baharatlı özler içeren parfümlere yönelebilirsiniz.
  • Bir parfümü denediğinizde, sadece üst notalarıyla, yani denediğiniz an burnunuza gelen kokularla karar vermemelisiniz. Parfümün saatler içinde ten kokusuna ve vücut ısısına göre nasıl değiştiğini incelemelisiniz. Ortalama 5-6 saat sonra kararınızı kesinleştirebilirsiniz. 

Bizler kokuları burun zevkimize göre seçiyoruz. Oysa cilt de koku seçiyor. Yeme içme alışkanlıklarımız, uyku düzenimiz, cilt tipimiz, cinsiyetimiz, hormonal durumumuz vücudumuzun koku salgısının kaynağı. Bu nedenle bazı parfümler sizde çok kalıcı olurken başkasında hemen uçabiliyor. Benzer şekilde siz bazı parfüm notalarının cildinizde hiç kalıcı olmadığını düşünebilirsiniz. Doğru seçimle, orijinal ürünlere ve kalıcılık arttıran uygulamalara rağmen parfüm kalıcılığı düşük olabiliyor. Eğer parfümden arzu ettiğiniz verimi alamıyorsanız, bu durumda farklı parfümler ve notalar denemelisiniz. Cildinizin taşıdığı kokuyu deneyerek bulabilirsiniz. Benzer şekilde yeme içme alışkanlıklarınızın değiştiği dönemlerde parfümün daha farklı koktuğunu fark etmeniz mümkün. Bu durumda yine koku değişikliğine gidebilirsiniz.

İlkbahara en çok yakışan parfümleri LCW.com’da bulabilirsiniz.