Besleyici içeriği ve iyi yaşam reçetelerine lezzet katan tadı ile mutfakların gözdesi olan Hindistan cevizi yağı, saç bakımına da eşlik ediyor. Saçtaki protein kaybını engellemeye yardımcı olan yağı, hem yıkamadan önce hem de sonra uygulayabilirsiniz. Saçın beslenmesi, şekillenmesi ve onarımı için tercih edebileceğiniz Hindistan cevizi yağının saç için faydalarını şöyle özetleyebiliriz;
- Saça yapılan yıkama, boyama, şekillendirme işlemleri, saçın katikül tabakasına zarar verebiliyor. Buradaki lifli proteinlerin kaybı daha kırılgan ve ince saçların nedeni. Hindistan cevizi yağı ise saçı koruyarak protein kaybının daha az olmasına yardım ediyor.
- Saç tellerinin nemini korumasına destek veriyor. Bu sayede kırılmayı azaltıyor.
- Saçları rüzgar, kir, duman gibi dış etkenlerden korumaya katkı sağlıyor.
- Yağın 8 SPF güneş koruma faktörüne sahip olduğu ölçülüyor. Saçları güneşten korumaya yardımcı.
- Kafa derisindeki mantar ve kepek gibi sorunların hafiflemesi için antimikrobiyal etkisinden faydalanabilirsiniz.
- Kuru ve elektriklenen saçlarınızı yatıştırmak için tercih edebilirsiniz.
Hindistan Cevizi Yağı ile Saç Maskesi Tarifleri
Her evde bulunan malzemeler ile kolaylıkla saç için maskeler hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz başka doğal malzemelerden yararlanarak çeşit çeşit bakım kürleri oluşturmanız mümkün. Hindistan cevizi yağı içeren ve saç için besleyici maske seçenekleri arasında şu alternatifler var;
- E vitamini zengini olan avokadoyu ezerek veya avokado yağını Hindistan cevizi yağı ile karıştırabilirsiniz. 1 avokado veya 2 yemek kaşığı yağını, 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı ile karıştırarak saçlarınıza sürebilirsiniz. 30 dk kadar sonra saçlarınızı yıkayarak durulamanız yeterli.
- 3 yemek kaşığı aloe vera jeli, yarım su bardağı ılık su, 1-2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı ile saç maskesi yapabilirsiniz. Maskeyi 30 dakikadan fazla cildinizde tutmamaya özen göstermelisiniz. Aloe vera alerjiniz varsa diğer tariflerimizi deneyebilirsiniz. Alerjen bir madde olan aloe veraya alerjiniz olup olmadığını anlamak için bileğinizin iç kısmına az miktarda jel sürerek 10 dakika kadar beklemelisiniz. Herhangi bir alerji etkisi görmüyorsanız, maskeyi deneyebilirsiniz. Uygulama sonrasında şampuan ile yıkayıp durulamalısınız.
- Yarım çay kaşığı çay ağacı yağı, 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı ve 1 yemek kaşığı jojoba yağı ile saçlarınıza maske yapabilirsiniz. Saç bakım yağı karışımını yarım saat saçta tutmak yetiyor. Sonrasında yıkamalısınız. Yağ maskesinin ardından saçlarınızdaki yumuşaklığı hissedebilirsiniz.
Hindistan Cevizi Yağı Saça Nasıl Sürülür?
24 santigrat ısı derecesinde donan Hindistan cevizi yağını sıvıyken saçlarınıza kolaylıkla sürebilirsiniz. Elinize aldığınız az miktardaki yağı parmak uçlarınız ile dipten uca saçlarınıza yaymanız yeterli. Saç derisine masaj yaparak, saçlarınızı tarak ile tarayarak uygulayabilirsiniz. Saçın taranmasını da kolaylaştıran yağ sayesinde maske yapmanın çok kolay olduğunu fark edebilirsiniz. Ancak eğer hava soğuksa, yağ katı formda olacaktır. Bu durumda önce benmari usulü eritmeniz gerekiyor. Benzer bir şekilde elinize az miktarda alıp avuçlarınızı birbirine sürterek oluşan ısıyla yağın erimesini sağlayabilirsiniz. Eğer birden çok malzeme içeren bir maske yapacaksanız yağı avcunuzda değil, önceden bir kapta eritip yağlarla karıştırdığınızdan emin olmalısınız. Böylece daha homojen bir karışım elde edebilirsiniz.
Saç Tipine Göre Yağ Kullanımı
Hindistan cevizi yağı ile saç bakımı, her saç tipi için uygun. Saça nem veren, besleyen ve koruma sağlayan yağı yıkama öncesi ve sonrasında kullanabilirsiniz.
- Kuru saç derisi ve tellerine sahipseniz, maske uygulamasını tercih edebilirsiniz. Bu sayede Hindistan cevizinin yağından maksimum verim alabilirsiniz. Duş sonrasında saçlarınızın kuruluğunu dindirmesi için birkaç damla yağ ile saç uçlarını nemlendirmek iyi bir fikir. Ancak yağı saç diplerinizde bırakmamaya özen göstermelisiniz. Eğer çok yıpranmış saçlarınız varsa maskeyi haftada 2-3 kez deneyebilirsiniz.
- Yağlı saçlarınız varsa, yağı sadece saç uçlarına ve gerekli durumlarda saç boyuna sürmelisiniz. Yağ kesinlikle saç derisine gelmemeli. Saçın doğal yağ dengesini koruyarak bakım yapmak için haftada 1-2 kez, saç uçlarına yağ sürmeyi deneyebilirsiniz.
- Normal saç tiplerinde ise haftada 1 maske, 1-2 kez saç boyuna uygulama yapabilirsiniz. Şekillendirmeye destek vermesi için kuru saça yağ sürüyorsanız, birkaç damladan fazla kullanmamaya dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde saçlarınızın ağırlaştığını hissedebilirsiniz.
Hindistan Cevizi Yağı Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Saç bakımı için etkili çözüm sunan yağın organik olmasına dikkat edebilirsiniz. Daha iyi sonuç için katkısız, son kullanma tarihi geçmemiş, soğuk sıkım yağlar kullanmaya özen göstermelisiniz.
Ayrıca yağ hava sıcaklığı nedeniyle katı formdaysa, alırken ellerinizi kullanmamalısınız. Yağa değen tırnaklar dolayısıyla bakteri sorunu yaşayabilirsiniz. Bunun yerine, kozmetik için ayırdığınız küçük bir ahşap kaşıktan yardım alabilirsiniz. Her kullanım sonrası kavanozun kapağını kapatmaya özen göstermeniz gerekiyor.
Öte yandan aşırı yağ kullanımından kaçınmalısınız. Saçlarınızın nem dengesini bozmamak için en kuru saçlarda bile haftada 1-2 uygulama sınırı olduğunu unutmamalısınız.
Ek olarak yağı saçlarınıza uygularken nazik olmalısınız. Sert hareketlerden, tarakla çekiştirmekten uzak durmalısınız. Yağı sürdükten sonra birkaç dakika saçların emmesini bekleyerek saçı açmaya çalışabilirsiniz. Bu sayede saçlarınızın daha kolay tarandığını fark edebilirsiniz.
Her ne kadar doğal içerikli olsa da bitkisel maddelerin de bir araya geldiğinde tepkimeye girebileceğini aklınızda tutmalısınız. Olası alerjen bir sorunu önlemek için çok sayıda yağı karıştırmaktan, saç boyası gibi birçok madde içeren karışımlara yağ eklemekten kaçınmalısınız. Mümkünse yağ bakımlarını son derece sade içeriklerden oluşturmalı ve kullanım öncesinde bilek içinde alerji testi yapmalısınız. Bu sayede saç bakımı sürecini çok daha güvenli hale getirebilirsiniz.
Yazımız bilgilendirme amaçlıdır, tedavi tavsiyesi içermez. Herhangi bir cilt ve saç sorununda sağlık uzmanınızdan destek almayı ihmal etmemelisiniz. Saç derinizde kronik bir sorun olması, özel bir hekim tarafından cilt bakımı önerisi almanız veya ilaç kullanımınız durumunda Hindistan cevizi yağı kullanmadan önce doktorunuzdan onay almalısınız.
Neden Saç için Daha İyi?
Yapılan çalışmalar, Hindistan cevizi yağı uygulamasının saçtaki protein miktarını korumaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Ayçiçek yağı ve diğer mineral yağlar ile yapılan karşılaştırmada, Hindistan cevizi dışında yüksek oranda protein koruma etkisini veren bir başka yağa rastlanmıyor. Yağ içerisinde yer alan laurik asit adlı orta zincirli yağ asidi, bu besleyici içeriği kaynağı. Yağ asitleri sayesinde Hindistan cevizi, saçın derin katmanlarına kadar erişiyor. Besleyici saç bakım yağı olarak anılan birçok ürünün içeriğinde yer alması tesadüf değil. Kolayca emilerek saçı besliyor. Aksine ayçiçek yağı ve mineral yağlar, linoleik asit içeriği nedeniyle saç tarafından daha zor emiliyor. Bu yağları kullandığınızda tellerin yüzeyinde kalan yağ emilemediği için saçta daha çok ağırlık hissedebilirsiniz. Benzer şekilde saçların aynı oranda beslenmediğini fark edebilirsiniz. Bu nedenle diğer yağlardan ziyade saç bakımında Hindistan cevizi yağından yararlanabilirsiniz.
Siz de cilt ve saç bakımı ihtiyacınız için çeşit çeşit Hindistan cevizi yağı ürününü LCW.com adresinde bulabilirsiniz. Bakımlı, doğal ışıltısı ile göz kamaştıran saçlar için daha fazla öneriyi LCW Blog yazılarımızda bulabilirsiniz.