Doğru Sütyen Seçimi Nasıl Yapılır?

İç giyimde doğru tercihler yapmak günlük hayatta konfor ve şıklığın sırrı. Peki doğru sütyen seçimi nasıl yapılır? Vücudunuza tam uyum sağlayan ve beklentinize uygun sütyeni bulmak için takip etmeniz gereken adımlar var. Vücut ölçüsü belirleme, sütyen ölçüsünü hesaplama bilgilerini yazımızda bulabilirsiniz. Bunun yanında hangi sütyenin nasıl bir görünüm vadettiğini ve sütyen seçimi konusunda en sık yaşanan sorunların çözümlerini de sizlerle paylaşacağız. 

Vücut Ölçüsü Belirleme

Doğru sütyen seçimi için öncelikle beden ölçünüzü doğru almalısınız. İşte doğru göğüs ölçüsü almanın sırları: 

  • İlk olarak rahat ettiğiniz, sıkmayan ve bol gelmeyen, dolgusuz bir sütyen giyerek ölçüm yapmalısınız. 
  • Mezurayı koltuk altından geçirerek sırtınızdan öne doğru almalı ve göğüsün tepe noktasındaki değeri not etmelisiniz. Örneğin mezuranın ucu, göğsünüzün en yüksek kısmında 90’ı gösteriyorsa, bu değeri not alabilirsiniz. 
  • Ardından mezurayı göğüs altına indirmeli ve buradaki değeri yazmalısınız. 

Sütyen Ölçüsü Nedir?

Doğru sütyen seçimi için beden ölçünüzü hesapladıktan sonra sütyen ölçüsü nedir, ne anlama gelir sorularının yanıtlarına hakim olmalısınız. Sütyen ölçüsü iki ayrı değerden meydana geliyor. Sütyen seçimi sırasında bedenlerin 75A, 80B gibi hem harf hem de rakamlardan oluştuğunu fark edebilirsiniz. İşte 75, 80, 85, 90 gibi sayı değerleri sütyen bandının bedenine karşılık geliyor. Bu değer, göğüs altında ölçtüğünüz birim üzerinden hesaplanıyor.

Göğüslerin en yüksek noktasındaki değerden göğüs altındaki değeri çıkarttığınızda ise aradaki fark, kup değerini gösteriyor. Bu da bedenlerde A, B, C gibi harflerle işaretlenmiş durumda.  

Doğru Sütyen Seçimi için Sütyen Bedeni Hesaplayın

Doğru sütyen seçimi için bedene karar verirken beden tablomuzdan yararlanabilirsiniz. 

Göğüs altı ölçüsü;

68 ile 72 cm arasındaysa 70, 

73 ile 77cm arasındaysa 75, 

78 ile 82 cm arasındaysa 80, 

83 – 87 cm arasındaysa 85, 

88 – 92 cm arasındaysa 90, 

93 – 97 cm arasındaysa 95, 

98 ile 102 cm arasındaysa 100 beden sütyenleri almalısınız. 

Göğüs altı ile göğüs üstü arasındaki fark; 

11 cm’den küçükse A,

11 – 13 cm arasındaysa B,

13 – 15 cm arasındaysa C,

15 – 17 cm arasındaysa D,

17 cm’den büyük ise E kup bedenini seçebilirsiniz. 

Bir örnek ile doğru sütyen seçimi için sütyen bedeni hesaplayalım. Örneğin göğüs altı ölçünüz 80, göğüs üstü ise 92 çıktıysa. 92-80=12 sizin için uygun sütyen bedeninin 80B olduğunu hesaplayabilirsiniz. Kadın iç giyim reyonlarındaki 80B beden ürünler arasından seçim yapabilirsiniz.

Hangi Sütyen ile Nasıl Sonuç Elde Edebilirsiniz?

Arzu ettiğiniz konforu ve şıklığı yakalamak için doğru bedenin yanı sıra sütyen modelini de bulmalısınız. Bunun için hangi sütyenin ne vadettiğine dikkat edebilirsiniz: 

  • Daha dolgun görünüm istiyorsanız, dolgulu, balenli, push up seçeneklere yönelebilirsiniz. 
  • Tişört içinden belli olmaması için lazer kesimli ve dikişsiz seçenekleri alabilirsiniz. (Dikişsiz sütyen nedir? hakkında detaylı bilgi yazımızda)
  • Sporda kullanacaksanız hareket sırasında göğüslerin sabit kalması için kalın askılı ve yüksek yakalı sporcu modellerini tercih edebilirsiniz. 
  • Doğal görünüm için braletleri seçebilirsiniz. 
  • Askıların görünmesinden rahatsızlık duyuyorsanız, askılar olmadan da bedende duran straplez sütyen modellerini alabilirsiniz. 
  • Göğüslerin daha küçük görünmesi için toparlayıcı veya minimize sütyen adıyla anılan modeller arasından seçim yapabilirsiniz. 

Doğru Sütyen Seçimi: Sık Yaşanan Sorunlar

Sütyen alışverişi yaptıktan sonra eğer ölçüde ve sütyen seçiminde yanlışlık varsa sık görülen bazı sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu sorunların çözümü için neler yapabileceğinizi sizlerle paylaşıyoruz: 

  • Sütyen Bandı Yüksek Kaldı 

Bu sorun sütyenin eskimesinden kaynaklanabiliyor. Eğer eski bir ürün ise değiştirmeyi tercih edebilirsiniz. Ancak yeni aldıysanız bedenle ilgili bir sorun yaşıyor olabilirsiniz. Eğer sütyen yeni ise büyük beden almış olabilirsiniz. Bu durumda göğüs altı ölçüsü biraz daha küçük olan sütyeni denemelisiniz. Örneğin 80B aldıysanız, 75B olan sütyeni denediğinizde sorunun ortadan kaldığını görebilirsiniz. Ayrıca askılarının çok sıkı olmadığından emin olmalısınız.

  • Askılar Can Acıtıyor

Askıların çok sıkı olması durumunda omuzlarınıza battığını hissedebilirsiniz. Bu durumda askıları gevşetmelisiniz. 

  • Sütyen Sırta Oturmuyor

Eğer omuz kanatlarında rahatsızlık hissediyorsanız sütyenin dar veya bol olması muhtemel. Bu durumun kaynağını bulmak için bir beden büyük ve küçük ürünleri deneyebilirsiniz. Sütyenin bant genişliğini artırmak için sütyen genişletici ürünler de kullanabilirsiniz. Ayrıca omuz genişliğiniz dolayısıyla bazı modellerde benzer sorunlar yaşamanız olası. Eğer sorun modelle ilgiliyse başka kesimlerdeki sütyenleri deneyebilirsiniz. 

  • Göğüsler Kuplardan Taşıyor

Göğüsler kupların üstünden taşıyorsa daha büyük kup ölçüsündeki ürünlerden almalısınız. Bedeninizi ölçtüğünüzde 80B çıkmış olsa da yanlış ölçü almış olabilirsiniz. Bu durumda 80C bedendeki seçenekleri denemelisiniz. 

  • Balen Batıyor

Eğer sütyenin bant genişliği fazla, kupları küçükse balenlerin koltuk altından battığını hissedebilirsiniz. Bu durumda sütyen 80B ise, 75C bedene bakabilirsiniz. 

  • Kuplar Bol Geliyor

Eğer kuplar kırışıyor, bol ise kup ölçüsünü bir beden düşürmelisiniz.  80B yerine 80A sütyenleri deneyebilirsiniz. 

Doğru Sütyen Seçimi için İpuçları

İç giyim ürünleri ile ilgili yapılan seçimler bir süre sonra kilo alma ve verme durumları ile güncelliğini kaybedebiliyor. Birkaç ay önce vücudunuza uyan iç giyim ürünlerinde zaman içinde rahatsızlık hissedebilirsiniz. Bu durumda doğru sütyen seçimi ve sorunu ayırt edebilme için önerilerimizden yararlanabilirsiniz. 

Eğer sütyen küçük geliyorsa; 

  • Sıktığını hissedebilirsiniz. 
  • Ön askılar bedene değmeden havada durur. 
  • Üst kısımda boşluk meydana gelir. 
  • Kuplar göğsü sarmakta zorlanır ve genelde göğüsler taşar. 
  • Göğüs bandı sıkabilir, çıkardığınızda bedeninizde iz bırakabilir. 
  • Balenler koltuk altına baskı yaparak batar.

Eğer sütyen büyük geliyorsa; 

  • Kuplar katlanır, kırışır, öne doğru kıvrılabilir. 
  • Balenler kaburgalara denk gelir ve zaman içinde hareket halinde can yakar. 
  • Göğüs alt bandı çok geniş olduğu için sırt kısmı yukarı doğru hareket eder. Sütyen arkadan bakıldığında kürek kemiklerinin altında değil, üstüne doğru konumlanmıştır. 

Siz de sütyeninizin sorununun ne olduğunu bu bilgiler ışığında fark ederek doğru sütyen seçimi için harekete geçebilirsiniz. 

Sütyen Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

İç giyim alışverişi yaparken bedeni kadar dikkat etmeniz gereken başka unsurlar da var. İlk olarak giyeceğiniz giysilerin rengine uygun sütyenler almalısınız. Eğer giysi üstünden belli olmasını istemiyorsanız, rengin kamufle edeceği tonlarda seçim yapabilirsiniz. Örneğin siyah bir üst için siyah sütyenler, beyaz ince üstler için ten rengi veya kırmızı gibi kontrast sayesinde görünmezlik sunan ürünler kullanabilirsiniz.

Öte yandan giysinin kesimine, dekoltesine uygun iç giyim ürünleri kullanmalısınız. Göğüs dekolteli bir elbise için V kesimde şekillendirilmiş dekolte sütyenlerini alabilirsiniz. Benzer şekilde sırt dekolteli kıyafetler için sırtı açık, yapışkan modellerden seçebilir veya sırtı şeffaf bantlı olan alternatifler arasından seçim yapabilirsiniz. 

Sütyen alışverişi sırasında beden ölçünüze, sütyenden beklentinize, giyim alışkanlıklarınıza dikkat ettiniz. Bunun yanında dolabınızdaki diğer iç giyim ürünleriyle uyumu da gözetmelisiniz. Bu sayede iç giyimde uyumlu ve şık görünümü kolaylıkla elde edebilirsiniz. Örneğin dolabınızda daha çok dantelli çamaşırlar varsa, benzer modellerde sütyenlerle kombinleyebilirsiniz. Günlük çamaşırlarda pamuklu seçimler yapıyorsanız, günlük sütyenlerin de pamuklu kumaştan olmasına özen gösterebilirsiniz.

Aradığınız modelleri LCW iç giyim koleksiyonundaki yüzlerce ürün arasında kolaylıkla bulabilir, en trend seçenekleri hemen inceleyerek seçiminizi yapabilirsiniz.