Mikroplar ve gözle görülmeyen kirler için en etkili yardımcımız kuşkusuz çamaşır suyu. Ev temizliğinde sıkça kullanılmasına neden olan kuvvetli etkisi, ağartma konusunda da geçerli. Hal böyle olunca, derinlemesine temizlik, kıyafetlerin, ev tekstili ürünlerinin yanlışlıkla lekelenmesi korkusunu da beraberinde getiriyor. Çamaşır suyu lekesi nasıl çıkar, nasıl kamufle edilir sorusu hemen her kesin aklında yer ediyor.
Sizin de en sevdiğiniz penye elbise üzerinde kocaman beyaz bir leke veya soluk renklerde damlacıklar mı var? Temizlik sırasında evdeki her yere, en çok da kıyafetlere sıçrayan çamaşır suyu sizin için de tedirginlik verici ise yazımızdan faydalanabilirsiniz. Çamaşır suyu lekesi nasıl çıkar, püf noktaları ile sizinle paylaşıyoruz.
Çamaşır Suyu Lekesi Nasıl Çıkar?
Kıyafetler üzerine rastgele sıçrayan çamaşır suyu, damlacıklar halinde lekeler bırakıyor. Geniş alanda temas halinde ise daha büyük beyaz lekeler oluşturuyor. Kıyafetin ilk günkü görünümü ile kıyaslandığında puan kaybettiren, daha eski ve yıpranmış izlenimi veren bu lekeler, en sevdiğiniz kadın tişört modellerini artık sadece evde giyebilmenize neden oluyor. Peki gerçekten çamaşır suyu lekelerine müdahale etmek imkansız mı? Çamaşır suyu lekesi çıkar mı, nasıl çıkar, yapılabilecek bir şey yok mu?
Öncelikle çamaşır suyu lekesinin diğer lekeler gibi dokuya yapışan parçacıklarla ilgili olmadığını hatırlamalısınız. Ağartıcı kimyasal içerikli bu ürün, kumaş ile kimyasal tepkimeye girdiği için kumaşın rengini açılıyor. Haliyle kimyasal bir reaksiyon söz konusu olduğu için geri dönüşü oldukça zor. Hatta bilinçsiz yapılacak müdahalelerin daha fazla lekeli görünüm oluşturma ihtimali var. Yine de tesellimiz mevcut! Eğer çamaşır suyu sıçradığı an fark ederseniz, bir şansınız var! Biraz zaman geçmişse, çamaşır suyu lekesi gizleme yoluna gidebilirsiniz…
Kıyafetteki Çamaşır Suyu Lekesi Nasıl Düzelir?
Çamaşır suyu lekesi nasıl çıkar diye düşünürken aklınızda tutmalısınız: bu lekeye kesinlikle diğer lekeler gibi müdahale etmemelisiniz. Sabun veya deterjan kullanmadan uygulamada bulunmalısınız. Çamaşır suyunun kumaşa değdiği an teması fark ederseniz hemen soğuk su ile kumaşı yıkamalısınız. Eğer şanslıysanız renk açılmadan veya çok az bir değişiklik ile kıyafeti kurtarabilirsiniz.
Peki temasın üzerinden uzun zaman geçmişse, kıyafetteki çamaşır suyu lekesi nasıl düzelir? İlk olarak ilgili çamaşırı yıkamalısınız, üzerindeki yoğun kimyasalı yıkama ile temizlemeli ve kuruduktan sonra işleme başlamalısınız. Elbette kıyafetin üzerindeki ağartıcı nedeniyle diğer renklilere zarar verme ihtimaline karşı, tek başına yıkamanız önemli. Sonrasında hasarı gözlemleyerek çözüm yöntemlerinden birine yönelebilirsiniz.
Çamaşır suyu lekesi nasıl çıkar, kamufle edilir? işte yöntemler:
- Eğer kıyafet üzerine bir patch, arma yapıştırılabilecek özellikteyse yama yapmayı deneyebilirsiniz. Boncuklarla işlemeler, nakışlar veya kumaş yamaları yaparak giysiyi değerlendirebilirsiniz.
- Çamaşır suyu lekesi, kumaşın rengini kaybetmesinden dolayı oluştuğu için kumaşı aynı renge boyayabilirsiniz. Özellikle okul pantolonu gibi tek renk ve üzerine desen eklenemeyecek kıyafetlerde en kolay çözüm boyama oluyor. Çamaşır suyu sıçraması durumunda bir fırça yardımıyla, geniş lekelerde çamaşır makinesinde kumaş boyaları ile uygulama yapabilirsiniz. Pratik kumaş boyama için bulabileceğiniz kumaş kalemlerini de denemeniz mümkün.
- Kıyafetin etek ucunda, kol manşetlerinde veya yakasında bir çamaşır suyu lekesi varsa, giysiyi biraz kesebilirsiniz. Kestiğiniz yere biye yapabilirsiniz. Dilerseniz, farklı kumaşlarla yeni manşet veya yakalar oluşturabilirsiniz.
- Çivi çiviyi söker diyenler ise batik boyama yolunu tercih ediyor. Çamaşır suyu kullanarak çamaşırın tamamını, özenle beyazlatmaya batik boyama deniyor. Çamaşırı uygun katlama yöntemleri ile katlayıp iple bağlayarak çamaşır suyuna batırabilirsiniz. Sonrasında yıkadığınızda simetrik ve hoş görünen çamaşır suyu lekeleri elde edebilirsiniz.
Halıdaki Çamaşır Suyu Lekesi Nasıl Giderilir?
Evlerimizin en çok çamaşır suyu lekesi olan tekstil ürünlerinin başında ise halı modelleri geliyor. Peki oldukça değerli, manevi önem taşıyabilen ve dekorasyonun ayrılmaz bir parçası olan halılardan çamaşır suyu lekesi çıkar mı? Bu sorunun yanıtı kıyafet ile aynı… Yine de halıdaki çamaşır suyu lekesi için yapılabilecek birkaç uygulama var.
- Çamaşır suyunun temas ettiği doku, banyo paspası gibi kolay hareket ettirilebilen, küçük bir halı ise hemen durulamalısınız. Hızlı hareket ederek çamaşır suyunun leke bırakmasını önleyebilirsiniz. Durulama sonrasında paspası çamaşır makinesinde yıkayarak ağartıcı kimyasaldan arındığına emin olabilirsiniz.
- Eğer ağarma gerçekleşmişse, profesyonel halı yıkama işlemlerine dahi başvursanız lekeyi geri döndüremezsiniz.
- Maddi ve manevi değeri olan bir parçadan söz ediyorsanız profesyonel bir restoratörden destek alarak ilgili alanın özenle yeniden boyanmasını sağlayabilirsiniz.
- Çamaşır suyu lekesi kenarda ise halıyı kestirerek kenarlarına overlok çektirebilirsiniz. Bu yolla lekesiz ve daha küçük boyutta bir halı edebilirsiniz.
Çamaşır Suyu Lekesi için Ne Yapılabilir?
Tekstil ürünlerinin yanı sıra, farklı yüzeylerde de çamaşır suyu lekesi ile karşılaşabilirsiniz. Örneğin metal yüzeylerde çamaşır suyu leke yapabiliyor. Kararma veya dalgalı görüntü oluşturan kimyasalı temizlemek için soğuk suyla silmelisiniz. Ardından kuruladığınızda lekenin çıktığını görebilirsiniz.
Mobilya ve parkelerde, ahşap yüzeylerde çamaşır suyu lekesi varsa üreticiye başvurmalısınız. Önerilerini alabilir, eğer ekstra bir öneri yoksa yüzeyi yenileyebilirsiniz. Peki ahşaptan çamaşır suyu lekesi nasıl çıkar? Nasıl yenilemek gerekir? Lekeyi zımparalayarak yok edebilirsiniz. Zımpara işleminin ardından kendi başınıza veya bir marangoz yardımıyla boyamaya geçebilirsiniz. Boyanın üstüne atacağınız cila sonrasında mobilyalar eski görünümüne kavuşuyor.
Çamaşır Suyu Lekesi Nasıl Önlenir?
Geri dönüşü oldukça zor hasarlar bırakan çamaşır suyu lekesi ile uğraşmadan, önleme yollarına başvurabilirsiniz. Evinizde, temizlik rutinlerinizde yapacağınız ufak değişiklikler ile çamaşır suyu lekesini önleyebilirsiniz:
- Klor içermeyen, ağartıcı bulunmayan, oksijen bazlı yeni nesil çamaşır sularına yönelebilirsiniz. Elbette bu ürünlerin de renk açıcı olmadığından emin olmalısınız.
- Çamaşırlardaki lekeleri çıkarmak için renk açmayan leke çıkarıcılar alabilirsiniz.
- Banyo ve mutfak gibi hijyen gerektiren alanları temizlerken çevreyi mümkün olduğunca boşaltmalısınız. Kirli sepetini, paspasları, halıları temizlik öncesinde kaldırmalısınız. Ayrıca leke olmasından endişe duymayacağınız kıyafetlerinizi giymelisiniz.
- Çamaşır suyunun dezenfeksiyon etkisini beyaz sirke, karbonat gibi doğal ürünlerle sağlayabilirsiniz. Bu malzemelerin renk açıcı olmaması dolayısıyla daha rahat hareket edebilirsiniz.
- Banyo ve mutfak dışındaki yüzey temizliklerinde çamaşır suyu yerine yüzey temizleyiciler tercih edebilirsiniz. Hijyen etkisini artırmak için temizlik suyuna beyaz sirke ekleyebilirsiniz.
- Çamaşır suyu, değdiği kumaş üzerinde çok hızlı etki gösteriyor. Ancak hemen fark etmeniz durumunda kumaşı hızla yıkayarak lekenin önüne geçebilirsiniz. Peki temas anında çamaşır suyu lekesi nasıl düzeltilir? Sadece soğuk su ile çamaşır suyu bulaşan alanı hızlıca yıkamalısınız. Tamamen lekeyi önlemese de renk açılmasını çok az bir farkla kurtarma ihtimaliniz var. Sonrasında diğer kamuflaj yöntemlerini deneyebilirsiniz.
Aseton çamaşır suyu lekesini çıkarır mı?
Maalesef çamaşır suyu kimyasal bir tepkime yarattığı için hasarını geri döndürmek olası değil. Ayrıca bir diğer kimyasal madde olan asetonu kullanarak zarar görmüş kumaşa daha çok zarar verebilirsiniz.
Alkol ile çamaşır suyu lekesi nasıl çıkar?
Metil alkol kullanarak çamaşır suyu lekesi çıkabileceğine dair söylentiler olsa da, denemeler maalesef olumlu yanıt vermiyor. Alkol ile lekeyi çıkarmanız mümkün değil.
Sirke çamaşır suyu lekesini çıkarır mı?
Hayır, kimyasal tepkime sonucu renk ağartan çamaşır suyunun izini sirke veya karbonat ile gidermeniz mümkün değil.
Oksijenli su çamaşır suyu lekesini çıkarır mı?
Kendisi bir ağartıcı olan oksijenli su kullanarak, çamaşırın lekesiz bölümlerinin de rengini açabilirsiniz. Fakat lekeli olan alanda herhangi bir değişim görmeniz mümkün değil.