Beyaz Çamaşır Yıkama Rehberi, Beyazlar Hangi Programda Yıkanır?

Siz de beyaz çamaşır yıkamanın uzmanlık istediğini düşünüyor musunuz? Öyle ki temizlik endişesi nedeniyle beyaz kıyafetler giymekten bile imtina edebilirsiniz. Koltuk altına yerleşen deodorant lekeleri, giyip çıkarırken yakalara bulaşan makyaj izleri birçok kişi için tanıdık. Keza beyaz giysilerle yemek yemekten, bir şeyler içmekten uzak duranlar da aramızda. Oysa beyazlar hangi programda yıkanır kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Beyaz çamaşır yıkama rehberimizi değerlendirerek siz de beyaz renkle barışabilirsiniz. 

Beyaz Çamaşırlar Nasıl Yıkanır?

Göz alıcı parlaklık, ilk günkü temizlik ve canlı beyazlık için çamaşır yıkama önerilerimizi değerlendirebilirsiniz. İlk olarak kumaşın özelliklerini değerlendirmelisiniz. Yıkama talimatlarına, kumaş içeriğine, kirlilik durumuna göre yıkama programı seçmelisiniz. Diğer bir deyişle beyazlar hangi programda yıkanır sorusunun birden çok yanıtı var. Hem deterjan hem de kumaş ve makine özelliklerini değerlendirmelisiniz. 

Lekeli Beyaz Çamaşırlara Ön Bakım

Üzerine leke olduğu için dolapta bekleyen beyaz tişört için şimdi yeniden gün ışığı ile buluşma zamanı! Lekeli beyaz çamaşırları temizlemek için ipuçlarımız sizlerle: 

  • Zorlu lekelerin kaynağı çimen, çamur veya yağ olabilir. Kaynak her ne olursa olsun uygulamanın prensibi aynı. Yıkamadan evvel, ön bakım yapmalısınız. Peki beyaz çamaşırlar için ön bakım nasıl yapılır? İlk olarak güçlü bir leke çıkarıcı kullanmalısınız. Özellikle desenli bir kumaş üzerinde çalışıyorsanız ağartıcı özelliği olmayan bir leke çıkarıcı tercih etmelisiniz. Beyazlar için geliştirilen leke ürününün kullanım talimatlarına bakmalısınız. Ürünün ön leke uygulaması için kullanılabildiğinden emin olmanız önem taşıyor. Elbette kullanım talimatlarına adım adım uyarak ilerlemelisiniz. 
  • Lekeli beyazlar için ön uygulama yaparken birkaç yol seçebilirsiniz. Sıvı leke çıkarıcıları su ile karıştırarak uygulayabilirsiniz. Toz ürünleri macun kıvamına getirerek leke üzerine sürebilirsiniz. Benzer şekilde jel formdaki leke çıkarıcıları direkt leke üstüne uygulamak da bir yol. Kullandığınız ürün ve kumaş için hangi yöntem uygunsa, harekete geçebilirsiniz. 
  • Önerilen bekleme süresi içinde, kumaş için uygunsa hafifçe lekeli kısmı ovalamayı tercih edebilirsiniz. Ön bakım sırasında yumuşak fırçalama hareketlerini de deneyebilirsiniz. 
  • Süre sona erdiğinde vakit kaybetmeden kumaşı durulamalısınız. Şimdi sıra çamaşır makinesinde yıkama aşamasında.
  • Beyazlar hangi programda yıkanır karar vermeden önce kaliteli ve beyazlar için uygun bir deterjan seçmelisiniz. Kumaşın hassaslığına ve rengine uygun deterjan tercih edebilirsiniz. 
  • Beyazlar için özel programda veya kumaş tipine uygun ısı derecesinde yıkayarak çamaşırlarınızı temizleyebilirsiniz.

Beyazlar Hangi Programda Yıkanır?

Hassas ve dayanıklı kumaşlar farklı programlarda yıkanıyor. Beyazlar hangi programda yıkanır sorusuna cevap ararken kumaşın dayanıklılık düzeyine dikkat etmelisiniz. Çamaşırları; hassas olanlar ve dayanıklılar olarak ikiye ayırabilirsiniz. Bu sırada çamaşırların hepsinin beyaz olması önemli. Araya kesinlikle renkli çamaşır karıştırmamalısınız. 

Ayırdığınız dayanıklı beyazları, etiketinde yer alan yıkama talimatlarına da uygunsa, 60 derece ve üzerinde program ile yıkayabilirsiniz. Böylece hem mikropların ölmesini sağlayabilirsiniz hem de lekelerin temizlenmesini kolaylaştırabilirsiniz. 

Peki hassas beyazlar hangi programda yıkanır? Birçok hassas kumaş sadece elde yıkanarak temizleniyor. Eğer kumaş makinede yıkamaya uygunsa; 20, 30 veya 40 derecede çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Değilse elde yıkama programını tercih etmeli veya özel hassas program seçeneğine yönelmelisiniz. Ayrıca tüm çamaşırların etiketlerine bakarak seçtiğiniz programın uygunluğundan emin olmanız gerekli.

Kumaş Türüne Göre Beyazlar Hangi Programda Yıkanır?

İpek, yün, kaşmir ve şifon gibi kumaşlar, yıkama sırasında ekstra özen gerektiriyor. Bu kıyafetlerden leke çıkarmak için önce bir leğene su doldurmalısınız. Oda sıcaklığındaki su içine bir ölçek deterjan ekleyerek kıyafetleri bekletmelisiniz. Sadece dakikalar alacak bu işlemi, hassas kumaşlar için geliştirilen yumuşatıcılarla da yapabilirsiniz. Bu şekilde kumaşın dokuları yumuşayacağından lekeyi çıkarmak kolaylaşıyor. 30 dakika sonra çamaşırları çamaşır makinesinin hassas programında, soğuk su ile yıkayabilirsiniz. 

Hassas kumaşlar yanlış ısı ve program seçimi sonucunda küçülebiliyor. Bu nedenle ısı seçimine dikkat etmek oldukça önemli. 20 veya 30 derecede, elde yıkama veya hassas çamaşır programlarında temizlemelisiniz. Hassas beyaz çamaşırları yıkamanın ardından kesinlikle kurutma makinesi ile değil, asarak kurutmalısınız. 

Beyazlar Kaç Derecede Yıkanır?

Dayanıklı denim bir kumaştan dikilmiş beyaz pantolon, havlu veya sweatshirt’lerinizi 60 derecede yıkayabilirsiniz. Ancak hakiki yünden örülmüş bir kazağı ancak 30 derecede, düşük sıkma ayarında yıkamalısınız. Kısaca beyazlar kaç derecede yıkanır sorusunun yanıtı kumaşta, dokumada gizli. Eğer dayanıklı bir kumaş için soruyorsanız, çamaşırı 60 hatta 90 derecede dahi yıkayabilirsiniz. Burada pusulanız kumaşın etiketi olmalı. Hassas kumaşlar ise 20, 30, en fazla 40 derecede yıkamak için uygun. Hatta bazı kumaşları sadece elde yıkamak bile gerekebiliyor.

Beyaz Çamaşır Yıkamanın Püf Noktaları

Kar gibi beyazlar, lekesiz ve temiz çamaşırlar için ipuçlarımız sizinle: 

  • Beyazlarınızı yıkarken mutlaka renkli çamaşırlardan ayırmalısınız. Renk bulaşmasını ayırarak önleyebilirsiniz. 
  • Ağartıcı kimyasallar zaman içinde sararmaya neden olabiliyor. Zaman zaman kumaşları deforme edebiliyor. Bu nedenle ağartıcı özellikli yoğun kimyasallar yerine beyazlar için özel ve kaliteli deterjanlara yönelmelisiniz. 
  • Çamaşır makinesi kapasitesini gözden geçirmelisiniz. Kesinlikle fazla doldurmamalı, tamburda 1 karış kadar boşluk kalmasına özen göstermelisiniz. 
  • Bakım için kullandığınız yağlar, deodorantlar, makyaj ürünleri, çok sevdiğiniz beyaz elbise üzerine bulaştıysa lekeye bir an önce müdahale etmelisiniz. Leke kuruduğunda çıkarmak zorlaşacağından henüz tazeyken yıkamayı seçebilirsiniz. 
  • Şebeke suyu sert olduğunda çamaşırları matlaştırabiliyor. Çamaşır makinesine giden suyu, su yumuşatma cihazı kullanarak yumuşatabilirsiniz. 
  • Beyaz kadın etek, pantolon gibi kıyafetler üzerinde fermuar, düğme gibi aksesuarlar bulunabiliyor. Yıkamadan önce çamaşırları ters çevirmeli ve makineyi bu şekilde çalıştırmalısınız. 

Beyaz Çamaşırların Daha Beyaz Olması İçin Ne Yapılabilir?

Daha beyaz çamaşırlar için ön işlemden yıkama ve kurutmaya kadar uygulayabileceğiniz ipuçları var. Öncelikle eğer yeni model bir çamaşır makineniz varsa beyazlarınızı düşük ısıda dahi olsa buharla yıkamalısınız. Böylelikle beyazların daha etkili bir şekilde temizlendiğini görebilirsiniz. Bunun yanında dayanıklı kumaşlar için çamaşır makinesi suyla dolarken deterjan çekmecesine birkaç kaşık karbonat ekleyebilirsiniz. Böylelikle su yumuşayacağından deterjandan daha etkili sonuç almak mümkün oluyor. Öte yandan çamaşırları gün ışığında kurutmalısınız. Güneş ışığı beyazlamaya ve dezenfeksiyona yardımcı olacağından beyazlık artabiliyor. 

Beyaz Çamaşırları Yıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Beyazların yıkanması sırasında dikkat etmeniz gerekenleri sizin için derledik. Siz de önerilerimiz sayesinde beyaz kıyafetlerinizin ilk günkü görünümünü daha uzun süre koruyabilirsiniz. 

  • Beyazları yıkarken devir sayısına dikkat etmelisiniz. Kumaş dayanıklıysa 600 devir ve üzerinde programlarda yıkama yapmalısınız.
  • Beyaz çamaşırlar için uygun programlar seçmelisiniz. Suyun sıcaklığını kumaş türüne göre tercih etmelisiniz. 
  • Yıkayacağınız çamaşırın etiketinde yazan talimat, genel önerilerimiz ile aynı olmadığı durumda mutlaka etiketi dikkate almalısınız. 
  • Yıkama öncesinde kullandığınız çamaşır makinesinin temiz olduğundan emin olmalısınız. Eğer çamaşır makinesinden kötü koku geliyorsa içini temizlemelisiniz. Bunun için makine temizleyici sıvılardan veya makinenin temizlik programından yararlanabilirsiniz.
  • Ön bakım ve yıkama sırasında kullanacağınız deterjanların kullanım talimatlarını harfiyen uygulamalısınız. 
  • Deterjan ve leke çıkarıcı ürünlerin cildiniz ile temasından kaçınmalısınız. 
  • Çamaşır makinesinde herhangi bir problem durumunda yetkili teknik servise danışmalısınız. 
  • İç çamaşırı gibi hijyen gerektiren giysileri mümkün olan en yüksek ısıda yıkamalısınız. Kumaş uygunsa ütülemelisiniz.  
  • Beyaz renk bebek kıyafetlerini yetişkin giysilerinden ayrı yıkamalısınız. Bebekler için özel deterjanlar kullanmalısınız. 
  • Alerjen bir bünyeniz varsa kullandığınız beyazlatıcı deterjanın antialerjik olduğundan emin olmalısınız. 
  • Yorgan, yastık gibi beyaz çamaşırları yıkarken ürünlere özel programlara yönelmelisiniz. 
  • Beyaz spor giysilerini yıkarken kesinlikle yumuşatıcı kullanmamalısınız. Spor kıyafetleri nem itici özelliğe sahip olduğundan durulama performansını düşürüyor. Bu da deterjanın giysi üzerinde kalmasa ve cilde temas etmesi demek. Dahası yağmurlu bir havada köpürmek de mümkün. 🙂 

Severek giyeceğiniz beyaz kıyafetleri lcw.com’da bulabilirsiniz. Bembeyaz görünümü ile göz kamaştıracak en trend yetişkin ve çocuk giysilerini lcw.com adresinde bir arada bulabilirsiniz.