Akrilik Kumaş Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Giyim ve ev yaşam ürünlerinde sıklıkla karşılaştığımız akrilik kumaş, tekstil ürünlerinde en çok kullanılan kumaş türlerinden biri. Doku olarak yün ve elyafa benzeyen akrilik, sentetik yapısı ile iki çeşitten de ayrılıyor. Akrilik kumaş nedir, nasıl kullanılır, özellikleri nelerdir sizin için derledik. 

Akrilik kumaş, uygun fiyatlı, sıcak tutan, doğal yüne alternatif sentetik içeriği bulunan kumaş arayışına cevap oldu. Dayanıklı, bakımı kolay ve rahat olan kumaş türü, ilk olarak 1940’lı yıllarda üretildi. 1950’lerle beraber popülerleşti. Bu yıllarda, sentetik birçok içerikle beraber akrilik de hayatımıza girdi. Son yıllarda artan organik içerik ilgisi dolayısıyla trendinde düşüş yaşandı. Yine de, hala tekstil endüstrisinin en çok kullanılan içeriklerinden biri. 

Akrilik Kumaş Özellikleri 

Hem kadın hem de erkek kıyafetlerinde kullanılan akrilik kumaş türünün, daha çok kışlık ve outdoor ürünlerde kullanıldığını belirtmeliyiz. Akrilik kumaş, içeriğindeki sentetik maddeler sayesinde dayanıklılık, ısı tutma gibi özellikler kazanıyor. Ayrıca akrilik kumaşın günlük yaşama fayda katan birçok niteliği mevcut: 

  • Sentetik polimer içeriği bulunan akrilik kumaşlar, ısı tutma özelliğine sahip. Bu sayede kış aylarında sıcak tutuyor. Kazak gibi kıyafetlerde ve battaniye ürünlerinde rahatlıkla tercih edebilirsiniz. 
  • Esnek yapısı sayesinde hareket özgürlüğü sağlıyor. Bu özellikle kumaş günlük kıyafetlerde daha çok kendine yer buluyor. Kışın günlük giyimin vazgeçilmezlerinden olan erkek ve kadın hırka çeşitlerinde en sık kullanılan malzemelerden biri akrilik oluyor. Özel dokuma teknikleri ile ipliğin esneklik kabiliyetinden maksimum düzeyde yararlanılıyor. 
  • Kumaşın en çok dikkat çeken özelliklerinden biri de dayanıklılık. 
  • Doku olarak yünü anımsatsa da doğal yün gibi ciltte sürtünme ve kaşıntı yapmıyor. Özellikle hassas ciltler için tercih edebilirsiniz. 
  • Yumuşak dokuya sahip.
  • Düşük nem emici özelliği bulunuyor. 
  • Çabuk kuruyor. Küfe karşı dayanıklı. Dolayısıyla akrilik kumaş, dış mekan ev tekstillerinde tercih ediliyor. Örneğin akrilik içerikli dış mekan mobilya minderleri ve kırlent modellerine rastlayabilirsiniz.
  • Hafiflik vadediyor.
  • Kırışmıyor. Özellikle yoğun iş hayatı olan kişiler, kırışmaz özelliği sayesinde akrilik dokumaları tercih ediyor. Şık akrilik trikolar, ofis stilinin ayrılmaz bir parçası oluyor. 

Tüm özelliklerin yanında yün ve elyaf gibi kolay alev alabiliyor. Bu nedenle alev koruması gereken, ateş ile çalışılan işlerde, çalışma kıyafeti olarak tercih etmemelisiniz. 

Akrilik Kumaş Nerelerde Kullanılır? 

Çok yönlü özellikleri ile ev ürünlerinden giyime birçok alanda kullanılan akrilik kumaşlar, bugün tekstil endüstrisinin en çok rağbet gören materyallerinden biri. Özellikle kadın ve erkek kazak gibi kışlık kıyafetlerde içerikleri görebilirsiniz. Ayrıca atkı, eldiven, bere gibi aksesuarlarda ve çoraplarda da akrilik dokulara rastlayabilirsiniz. 

Akrilik, giyim ürünlerinde tek başına kullanılabildiği gibi yün ve pamukla karıştırılabiliyor. Öte yandan battaniyeden yorgan ve yatak örtülerine kadar çeşit çeşit üründe kullanılıyor. Doğal liflerin sıcaklığını verirken ağırlık yapmaması, ürünün kışlık ev ürünlerinde tercih edilmesinin en önemli nedeni. Buna ek olarak güneşe ve küfe dayanıklılığı dolayısıyla outdoor mobilyalarda döşemelik olarak kullanabilirsiniz. 

Hobi çalışmalarında, örgü ipliği olarak akrilik içerikli iplikler tercih edebilirsiniz. Özellikle kışlık kazaklar, atkılar ve eldivenler örmek için alacağınız birçok yumağın akrilik içerikli olduğunu görebilirsiniz. Son olarak, çizmelerinizin astarlarında, yumuşak battaniyelerde, koltuk kaplamalarında, paspastan halıya kullandığınız birçok ürünün etiketinde bu içeriğe rastlayabilirsiniz. 

Akrilik Kumaş Çeşitleri 

Akrilik kumaşın farklı özelliklerdeki birçok çeşidi var. Farklı kullanım alanları bulunan ve en sık tercih edilen çeşitleri kısaca tanıtabiliriz: 

  • Akrilik elyaf, çoğunlukla %85 oranında akrilonitril içeren dokumalar, yün benzeri dokuya sahip. Üstün dayanıklılık sunan bu kumaş türü, ıslak veya kuru eğirme yöntemleri ile işleniyor. 
  • Modakrilik kumaş adı verilen kumaş türü, akrilonitril ve vinil klorür maddelerle elde ediliyor. Çoğunlukla halı, paspas, sentetik kürk ve peruk yapımında tercih ediliyor. 
  • Lastril adı verilen akrilik kumaş çeşitleri solma, kırışma dayanıklılığı ile tanınıyor. Bu özellikler sayesinde mayo ve spor giyim ürünlerinde kullanılıyor.
  • Nitril adı verilen dayanıklı ve dirençli ipler, koruyucu kıyafetlerde ve emniyet kemeri üretiminde başrolde. Vinil ve dinitril kullanılan akrilik dokumalarda, başka birçok sentetik içerik de yer alıyor.

Akrilik Kıyafetler Nasıl Yıkanır? 

Akrilik kumaşın bakımı son derece kolay. Kıyafetleri çok soğuk veya sıcak su kullanmadan temizlemek önemli. Ilık suda, elde veya çamaşır makinesinde yıkayarak temizleyebilirsiniz. Sıcak su, sentetik dokunun erimesine neden olacağından çekebiliyor. Ayrıca akrilik kumaş soğuk suda sertleşiyor. Bu da esneklik kaybı demek. Bu nedenle mutlaka su ısısının kumaş bakım talimatları ile uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz. 

Akrilik kumaştan kıyafetleri, uygun renk ve dokulardaki diğer çamaşırlarla beraber yıkamalısınız. Bakım talimatlarına harfiyen uyum gösterdiğinizde sorun yaşamadan kumaşları uzun süre kullanabilirsiniz. 

Yıkama sonrasında kıyafetleri güneşte kurutabilirsiniz. Akrilik, sıcağa karşı dayanıklı bir kumaş değil. Bu nedenle bakım talimatında aksi belirtilmediği takdirde, yüksek ısıda işlem yapan kurutma makineleri yerine asarak kurutmayı tercih etmelisiniz.

Kısaca bakım ipuçları: 

  • Kıyafet veya ev tekstil ürününün bakım talimatlarına mutlaka uymalısınız. 
  • Ilık suda yıkamalısınız. 
  • Ağartıcı ve yoğun kimyasallar kullanmadan temizlemelisiniz. 
  • Kumaşın rengine uygun, kaliteli deterjanlar tercih etmelisiniz. 
  • Bakım talimatına göre, uygunsa kurutma makinesinde çok düşük ısıda veya açık havada asarak kurutabilirsiniz. 
  • Çamaşırları katlayarak veya asarak depolayabilirsiniz. 
  • Ürün etiketlerinde aksi belirtilmedikçe ütü kullanmamalısınız. Eriyebilen özellikteki bu iplikler, yoğun ısı nedeniyle ütü sırasında yapışabiliyor. 

Akrilik Kumaş Avantajları 

  • Yün gibi doğal dokumalara daha uygun fiyatlı alternatif oluşturuyor. 
  • Akrilik kumaş, sentetik içeriği sayesinde kolaylıkla işlenerek hızla üretiliyor. 
  • Bakımı kolay olduğu için hem kullanıcılar hem de üreticiler için avantaj sağlıyor. Ayrıca hafiflikleri ile kullanıcılara ağırlık yapmadan gün boyu eşlik ediyor. 
  • Öte yandan hipoalerjenik özellik taşıyor. Doğal liflere alerjisi olan kişiler tarafından tercih edilebiliyor. 
  • Güneşe ve yıkamaya dayanıklılık öne çıkan bir diğer avantaj. Bu sayede akrilik kumaş defalarca yıkansa da canlı rengini koruyor. 
  • Buna ek olarak çabuk kuruyor. Bu sayede mayo gibi giysiler seçerken akrilik içeriğini tercih edebilirsiniz. 

Akrilik Kumaş Yazın Giyilir mi? 

Yüne benzer dokudaki akrilik kumaş genellikle yazlık kıyafetlerde tercih edilmiyor. Bunun yanında akrilik içerikler, su itici özelliği ve hafifliği nedeniyle belli oranda diğer iplerle karıştırılıyor. Dolayısıyla akrilik maddesini mayo gibi yazlık kıyafetlerin etiketlerinde de görebilirsiniz. 

%100 Akrilik Ne Demek? 

Polimerizasyon adı verilen işlemden geçerek, kumaş ve petrolden elde edilen iplikler akrilik kumaşı meydana getiriyor. %100 akrilik, tamamen bu maddeden oluşturulmuş ürünlerin etiketinde bulunan bir ifade. Akrilonitril içerik tek başına kullanıldığı gibi başka polimerlerle de karıştırılabiliyor. Özellikle halılarda %100 akrilik içeriğe sık rastlayabilirsiniz. Renk canlılığı ve dayanıklılığı ile halı ve paspaslarda, %100 akrilik içeriği tercih edebilirsiniz.

Akrilik Doğal mı Sentetik mi?

%100 sentetik elyaf içeren akrilik, doğası gereği sentetik bir madde. Ancak nefes alabilir özellik kazanması için akrilik kumaşa belli oranda doğal lifler ekleniyor. 

Evlerimizde, dolaplarımızda yer alan birçok üründe kullanılan akrilik kumaşlar, içerikler hakkında detaylı bilgiyi sizlere sunduk. Siz de daha çok kumaş bilgisi için lcw.com blog yazılarını takip edebilirsiniz. Aradığınız akrilik kumaş kıyafet ve ev tekstili çeşitlerini, lcw.com ürünleri arasında bulabilirsiniz.